‘Foto Cartier-Bresson’ gemaakt drie jaar na overlijden

Wanneer je op Google als zoekterm Henri Cartier-Bresson invoert, is bovenstaande foto één van de eerste zoekresultaten. Vervolgens kom je er door bijbehorende informatie achter dat de foto is gemaakt door Cartier-Bresson en dat we de Franse actrice Isabelle Huppert zouden zien. Het merkwaardige is dat deze informatie helemaal niet klopt, aangezien de foto is gemaakt nadat Cartier-Bresson is overleden, meldt Andrew Orlowski van The Register.
De foto is namelijk gemaakt door de Litouwse fotograaf Andrej Vasilenko op het strand in Litouwen, in 2007, drie jaar nadat Cartier-Bresson is overleden. De vrouw die we zien op de foto is Migl? Narbutait?, een medestudent van Vasilenko, die de foto maakte voor een schoolopdracht. Wanneer je de foto goed bekijkt, is de fout al snel te ontdekken.De schoenen en de rugzak van het meisje zien er beide modern uit, terwijl Cartier-Bresson in de jaren ‘ 70 officieel afscheid heeft genomen van de fotografie.

The Register schrijft dat, hoewel Vasilenko in eerste instantie was gevleid dat zijn foto ten onrechte werd toegeschreven aan één van de meest bekende en gerespecteerde fotografen, hij minder enthousiast over de wijde verspreiding van de fout op internet. Google Image Search laat zien dat de fout kan worden gevonden op meer dan honderd bronnen op internet:

Petapixel: The Photo Henri Cartier-Bresson Created After His Dead
The Register:Entire internet credits snapper for taking great pic while actually dead