Foto herenigt moeder en dochter in Oost-Congo

De foto die Jerome Delay begin deze maand maakte van twee nichtjes die door het toenemende geweld in Oost-Congo van hun moeder gescheiden waren, heeft voor een hereniging tussen beiden gezorgd.

Het Amerikaanse persbureau Associated Press waar Jerome Delay voor werkt, heeft deze foto beloond met de wekelijkse ‘beat of the week’ waaraan een bedrag van 500 dollar gekoppeld is. Volgens Jerome Delay lokte de foto ook veel lezersreacties uit, met de vraag hoe te kunnen helpen.

Jerome Delay fotografeerde de twee nichtjes in het dorp Kiwanja, waar ze, na gevlucht te zijn uit hun dorp 20 kilometer verder op, beland waren. Geroerd door de vele lezersreacties kwam Delay een aantal dagen later terug in het dorp om de twee meisjes terug te vinden en te helpen zoeken naar hun moeder. Ondanks de kleine kans van slagen is de moeder uiteindelijk toch opgespoord in een vluchtelingenkamp.

Het is wel duidelijk dat niet alle problemen opgelost kunnen worden door de sympathie van een buitenstaander, en evenals de andere 250.000 Congolese vluchtelingen is het voor deze moeder en dochter nog altijd niet mogelijk naar huis terug te keren.

Het verhaal van Jerome Delay