Foto Jeff Wall verkocht voor 3,6 miljoen dollar

De bekende foto Dead Troops Talk van Jeff Wall is gisteren geveild voor een bedrag van 3,6 miljoen dollar. Dit gebeurde tijdens een post-war en contemporary art veiling in veilinghuis Christie’s in New York.
Wall staat nummer drie op de lijst van de hoogste bedragen waarvoor ooit en foto is geveild. De in 1992 gemaakte foto toont een in scène gezette actie waarin leden van het Russische Rode Leger gedood zijn door Afghaanse militairen in de oorlog in 1986. De bebloede Russen zoeken na hun nederlaag contact met elkaar.

De foto was voorheen onderdeel van de collectie van David en Geraldine Pincus, die het werk kochten in de Marian Goodman gallery in New York. De collectie van Pincus vormde een groot deel van de verkoop en zette een record neer voor deze post-war veiling van 388,5 miljoen dollar.

Een eerder werk van Jeff Wall bracht al eens 1.1 miljoen dollar op. Het record staat nog altijd op naam van Andreas Gursky. Zijn foto Rhein II is al over de toonbank gegaan voor 4,3 miljoen dollar.

Bedragen van duizenden dollars werden ook neergelegd voor werk van drie andere fotografen. Een foto van Richard Prince, gebruikt voor een Marlboro advertentie werd verkocht voor meer dan 600,000 dollar. Nan Goldin’s Ballad Triptych bracht een slordige 218,000 euro op en het werk van Cindy Sherman nog eens 200,000 dollar.

PhotoQ nieuws: Gurky’s Rhein II geveild voor 4,3 miljoen dollar
Wikipedia: List of most expensive photographs