Foto met wolf gediskwalificeerd

The Natural History Museum en BBC Worldwide, initiatiefnemers van the Wildlife Photographer of the Year competition, verklaren dat na een zorgvuldig en grondig onderzoek de 1e prijs winnende foto, The Storybook Wolfe van fotograaf José Luis Rodriguez, met onmiddellijke ingang is gediskwalificeerd.
De initiatiefnemers hebben, na herbeoordeling door een deskundig panel, de conclusie getrokken dat de wolf die op de foto is te zien, een afgerichte wolf is die voor fotografische doeleinden kan worden gehuurd. Het fotograferen van dieren op deze wijze is in strijd met artikel 10 van de competitie, waarin wordt gesteld dat foto’s van “dierlijke modellen” niet zijn toegestaan. De deskundigen hebben hun conclusie getrokken uit een reeks van bewijsmateriaal. Ook de reactie op gestelde specifieke vragen aan José Luis Rodriguez is meegenomen in hun oordeel.

The Wildlife Photographer of the Year is ‘s werelds meest prestigieuze fotografiewedstrijd. Ieder gegeven ten aanzien van het ingezonden fotomateriaal, dat in strijd zou kunnen zijn met de reglementen, wordt zeer grondig onderzocht. Indien niet aan de wedstrijdvoorwaarden wordt voldaan is diskwalificatie het gevolg. De foto van José Luis Rodriguez zal uit de tentoonstelling worden verwijderd.

De heer Rodriguez ontkent stellig dat de wolf op de foto een afgericht dier is.

Wildlife Photographer of the Year expositie met ‘s werelds beste natuurfoto’s

Tot en met 7 maart 2010 toont het Museon in Den Haag de tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year 2009. De expositie toont de bekroonde foto’s van ‘The Wildlife Photographer of the Year Competition’, een jaarlijkse prestigieuze internationale fotografiewedstrijd waaraan ‘s werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen.

Record aantal inzendingen The Wildlife Photographer of the Year Competition heeft dit jaar voor de 26e maal plaatsgevonden. De wedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door het BBC Wildlife Magazine en het Natural History Museum in Londen. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de titel. Dit jaar ontving de organisatie een record aantal inzendingen. 43.135 foto’s van deelnemers uit 94 landen.

Op zondag 21 februari 2010 wordt er in het Museon een speciale bijeenkomsten georganiseerd waar het fotowerk van het publiek centraal staat. Natuurfotografen Jan Vermeer en Peter Muller bespreken samen met Museon conservator en Bioloog Arno van Berge Henegouwen, door het publiek ingezonden fotowerk. Het is nog tot 31 januari 2010 mogelijk fotowerk in te sturen. Kijk op www.museon.nl voor de deelnamevoorwaarden.

AANVANG: 14.00 uur. TOEGANG: € 12,50. In dit bedrag is koffie of thee in de pauze inbegrepen. Tevens is het dan mogelijk de tentoonstelling te bezoeken. RESERVEREN: 070-3381423 of info@museon.nl.

Openingstijden en prijzen Het Museon is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio’s) ook op maandag geopend. De toegangsprijs voor personen van 12 jaar en ouder bedraagt € 8,50 Kinderen van 4–11 jaar betalen € 4,– en houders van een 65+Pas en CJP € 6,50. Museumkaart is geldig. Groepskorting mogelijk voor groepen boven de 20 personen.

Eerder op PhotoQ: Winnende foto Wildlife Photographer of the Year omstreden