Foto op boekcover: 8700 dollar

Welke prijs kun je vragen voor een foto? Deze vraag is vaak een lastige kwestie voor veel fotografen. De Amerikaanse website A Photo Editor beschrijft een praktijkvoorbeeld over prijsbepaling en onderhandelen waaruit een bedrag voortvloeide van 8700 dollar.
Een Amerikaanse uitgeverij benaderde een New Yorkse fotograaf om een gebouw te fotograferen voor de cover van een boek. De uitgever en de fotograaf hadden in eerste instantie een prijs van 3000 dollar afgesproken voor het maken van de foto’s (honorarium en bijkomende kosten). De uitgeverij wist nog niet of ze de foto’s daadwerkelijk zouden gaan gebruiken. Mocht de uitgeverij de foto’s voor de boekcover willen gebruiken, dan zou daar een aparte licentievergoeding tegenover staan. Deze afspraak is ietwat ongebruikelijk. Het komt niet vaak voor dat een klant betaalt voor foto’s waarvan hij geen reproductierechten krijgt.

De eerste druk van het boek bestond uit 500.000 exemplaren en de uitgeverij wilde een afbeelding gebruiken voor de Engelse editie van het boek, in elk formaat, wereldwijd. Ook wilde ze het beeld gebruiken om het boek te promoten. De licentiekosten wilde ze splitsen in drie onderdelen: print, digitaal en merchandise. De uitgeverij gaf zelf aan 750 dollar te betalen voor het digitale gebruik en vroegen de fotograaf een prijs te bepalen voor print en merchandise.

Met een oplage van 500.000 exemplaren kun je een redelijke prijs bepalen, maar in dit geval wilde de uitgeverij ook de rechten over toekomstige drukken. Het is dan moeilijk te bepalen of het de moeite waard zal zijn, dus koos de fotograaf ervoor om een prijs te bepalen voor alleen de eerste druk. Ook ging er een streep door de eis van de uitgeverij dat zij de afbeelding mochten gebruiken voor een herziening van de eerste druk.

Om een prijs te bepalen heeft de fotograaf andere uitgeverijen geraadpleegd. Uiteindelijk werd besloten om een prijs van 3000 dollar te vragen voor de eerste druk, aangezien de uitgeverij al had betaald voor het maken van de foto’s. Het onderdeel merchandise liet de fotograaf nog even achterwegen, omdat de term te vaag was en ze hiervoor afzonderlijk wilde onderhandelen. De uitgeverij ging niet akkoord met deze voorwaarden en uiteindelijk besloot de fotograaf 6000 dollar te vragen voor een onbeperkt aantal drukken. De uitgever kwam terug met een bod van 5000 dollar en inclusief de vergoeding van de shoot en de vergoeding voor het digitale gebruik ontving de fotograaf 8750 dollar.

A Photo Editor: Pricing and negotiating – non-fictie book cover

De website Fotografenondernemen.nl publiceerde: Prijzen en perceptie met tips en valkuilen.