Foto soldaat met paard maakt kans op ‘Stuk van het Jaar’

Dit jaar wordt voor de tweede keer de verkiezing Stuk van het Jaar gehouden. De verkiezing sluit aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Vriend en Vijand’ waarbij het doel is om archieven onderling te verbinden, maar ook om landelijke bekendheid te genereren. Het Nationaal Archief stuurt een beeld in van een soldaat met zijn paard. Het publiek kan online stemmen tot eind oktober.

Op deze foto, genomen door Paul Lesch tijdens de Eerste Wereldoorlog, staat een Noord-Afrikaanse soldaat uit een van de Franse koloniale legeronderdelen, schuilend achter zijn paard. Het paard ligt er rustig bij, met een voederzak om zijn mond. De soldaat heeft zich er achter verschanst, schuilend, met zijn geweer gericht op de vijand. Mogelijk is deze foto in scène gezet, zoals veel foto’s uit de Eerste Wereldoorlog. Het vastleggen van gevechtsacties was met de fotoapparatuur uit die tijd nog niet of nauwelijks mogelijk.

Hoewel paarden als buffer werden gebruikt, kregen ze een zo goed mogelijke verzorging, aldus het persbericht van het Narionaal Archief. Paarden hadden een belangrijke rol in de bevoorrading van de troepen en het vervoer van gewonde soldaten. Net als soldaten zijn er veel paarden gesneuveld op het slagveld. Niet alleen in de strijd, maar ook door uitputting, ziektes en kou.

Het Nationaal Archief beheert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland in bijna 125 kilometer archiefmateriaal, 300.000 kaarten en zo’n 15 miljoen foto’s, de grootste fotocollectie van Nederland. Vanaf 19 februari 2015 is de eerste fototentoonstelling van het Nationaal Archief te zien, genaamd Blikvangers.

Stemmen op 49 archiefstukken kan bij Stuk van het Jaar

Nationaal Archief: Foto uit de Eerste Wereldoorlog ingezonden voor Stuk van het Jaar