Fotoacademie sluit vestigingen buiten Amsterdam

De vestiging van de Fotoacademie in Nijmegen heeft vorige week zijn deuren al gesloten, maar per 1 september gaan ook de vestigingen in Eindhoven, Groningen en Rotterdam dicht. De particuliere onderwijsinstelling trekt zich daarmee geheel terug op de hoofdvestiging in Amsterdam. Met het betrokken personeel – waaronder acht mensen in vaste dienst – en de honderden studenten gaat de directie de komende weken in overleg om oplossingen te zoeken voor de ontstane situatie.

Mede-directeur Wout van der Poel noemt als oorzaak voor de sluiting van de genoemde vestigingen: ‘de conjunctuur.’ Volgens hem stellen veel mensen de beslissing om aan de Fotoacademie te gaan studeren uit of af. Van der Poel: ‘We zijn een particuliere opleiding. We zijn wel goed, maar we zijn niet goedkoop. Dan blijkt dat het achterland te klein is. Amsterdam is een creatieve stad, daar gaat het wel goed.’

Om een indruk te geven van de kosten: een voltijd-opleiding opleiding Fotograaf van 2,5 tot 3 jaar aan de Fotoacademie kost 15.300 euro; deeltijd-opleidingen kosten 4920 tot 7800 euro.

Bij de sluiting van de vestigingen in den lande zijn zeker 100 docenten betrokken, van wie een aantal overigens ook in Amsterdam lesgeeft. De meesten werken er parttime en op freelance basis. Van der Poel wil uit overweging van concurrentie niet het precieze aantal studenten noemen dat door de sluitingen wordt getroffen, maar het zijn er ‘enkele honderden’.

Met betrokken studenten gaat de directie in overleg om te bezien of zij hun studie in Amsterdam kunnen en willen voortzetten.

Van der Poel voert sinds afgelopen najaar samen met Paul Snakkers de directie bij de Fotoacademie. Han Sieveking, die de Fotoacademie bijna dertig geleden oprichtte, is nog steeds eigenaar.

Voor Van der Poel is het geen verrassing dat maatregelen noodzakelijk zijn: ‘De laatste jaren was het al erg moeilijk. We hebben verwoede pogingen ondernomen om de aantallen studenten te laten stijgen. Maar dat is nu nog niet gelukt. Hopelijk gaat dat de komende jaren beter.’

‘We keren eigenlijk terug naar de situatie van 2006/2007, voordat de Fotoacademie extra vestigingen opende,’ aldus Van der Poel. Volgens hem hoeven studenten en docenten in de hoofdstad zich geen zorgen te maken over de continu├»teit van de opleiding: ‘Amsterdam blijft een solide basis. Daar willen fotografen graag studeren en werken. En er is een creatieve industrie die mensen met kwaliteit zoekt.’

Bij de hoofdvestiging van de Fotoacademie werkt een 80-tal docenten en honderden studenten, ‘500-plus,’ zoals Van der Poel het noemt.

Overigens heeft een aantal docenten die waren betrokken bij de voormalige vestiging van de Fotoacademie in Nijmegen een nieuw cursuspakket samengesteld dat wordt aangeboden onder de naam Fotobolwerk in cultureel centrum De Lindenberg.

Photo Academy Award
De editie van de Photo Academy Award van dit jaar gaat niet door. Deze wedstrijd voor geheel en bijna afgestudeerden van de Fotoacademie, Fotovakschool en foto-richtingen aan de kunstacademies in Nederland en Vlaanderen was een initiatief van eigenaar Han Sieveking van de Fotoacademie.

Volgens Van der Poel is er geen directe relatie met het nieuws over de sluiting van de vestigingen. Hij zegt dat de beslissing om een jaar over te slaan is genomen nadat de belangrijkste mede-financier eerder dit jaar liet weten zich terug te trekken.

Dat gaat om Fotomuseum Den Haag, waar de Photo Academy Award al enkele jaren werd uitgereikt en tentoongesteld. Volgens conservator Wim van Sinderen van het museum is de keuze om niet meer door te gaan met deze prijs voor jong talent gelegen in de overweging dat de programmering van zijn museum te vast lag. Van Sinderen: ‘We deden naast de Photo Academy Award ook de Zilveren Camera. We hebben ervoor gekozen door te gaan met de Zilveren Camera, want die trekt meer bezoekers en meer aandacht in de publiciteit.’

Van der Poel spreekt vastbesloten over uitstel dat geen afstel wordt: ‘We zijn hard bezig met het vinden van een nieuwe grote sponsor voor de Photo Academy Award.’

www.fotoacademie.nl

www.fotobolwerk.nl