Foto’s dode Amerikanen ‘not done’

Tussen de vele foto’s over de oorlog in Irak doken er afgelopen week bij EPA (European Picture Agency) twee opvallende op. De Amerikaanse fotograaf Stefan Zaklin maakte twee foto’s die normaal gesproken voor een embedded journalist taboe zijn. Op de foto’s was een dode Amerikaan te zien die in een keuken in Fallujah in een plas bloed lag. Via EPA kwamen de beelden in een Duitse krant terecht. Gevolg: Zaklin kon zijn koffers pakken.
De foto gemaakt door Zaklin zoals die is te zien in het archief van ANP Photo

Journalist Toby Harnden van de Britse krant Daily Telegraph was meer dan embedded bij Task Force 2-2 van het Amerikaanse leger in Irak. Hij gaf aanwijzingen over scherpschutters, hielp een boobytrap ontmantellen, en hielp bij het afbreken van een huis dat door opstandelingen was gebruikt. Harnden was een van de jongens geworden.
Er waren echter een aantal regels waaraan hij zich moest houden: geen alcohol, geen drugs en geen wapens. Verder moesten afbeeldingen van Amerikaanse doden en de locatie van strijd binnen de unit blijven.

Harnden zat samen met Stefan Zaklind, die eerder dit jaar de derde prijs in de categorie singles van World Press Photo won, in Task Force 2-2. Nadat de foto’s van Zaklin gepubliceerd werden kon hij vertrekken (‘Grab your stuff, asshole’, werd hem toegevoegd) en kreeg Harnden een reprimande. De foto’s werden uiteindelijk niet in de VS gepubliceerd.

• Lees het verhaal in Categorieën nieuwsarchief 2008-2017