Fotoboek over redding paarden

Fotograaf Catrinus van der Veen van de Leeuwarder Courant heeft de reddingsactie van de paarden in het Friese Marrum van A tot Z gevolgd en zal haar reportage in boekvorm laten verschijnen. Samen met journalist Marscha van der Vlies van de Leeuwarder Courant en journalist Auke Zeldenrust van Omrop Fryslân is het boek tot stand gekomen.
De Redding, de titel van het boek, beschrijft in woord en beeld de driedaagse gebeurtenis. Van der Veen en de twee journalisten volgden het drama op de voet. Hoe de paarden werden ingesloten door het water, de gefaalde reddingsactie van het leger en de brandweer en hoe de dieren dan eindelijk bevrijd werden door een lokale ruitervereniging.

In de nacht van dinsdag 31 oktober op woensdag 1 november werden de paarden door het noodweer gedwongen om op een klein stukje wei samen te komen. Het water uit de Waddenzee vulde de Friese kwelders en verplichtte de paarden te vluchten. Honderd paarden werden gered en twintig paarden verdronken of bezweken eerder aan de barre omstandigheden.

Donderdag 21 december wordt het eerste exemplaar in de kwelder bij Marrum door weerman Piet Paulusma in ontvangst genomen.