Fotoboek vereeuwigt begindagen punk in VS

‘Punk Love’ heet het boek van Susie J. Horgan dat de begindagen van de hardcore/punk in Washington D.C. illustreert. Bij ‘love’ denk je eerder aan de jaren zestig en de hippies dan aan de jaren tachtig, toen de punk ervoor zorgde dat de aarde van een portie kabaal werd voorzien. Toch kennen de jaren twee decennia na de ‘flower power’-dagen ook een grote mate van verbondenheid, al werd het allemaal wat agressiever gebracht.

De foto’s van Horgan laten een rebelse kant zien van de Amerikaanse maatschappij na 1980, het tegengeluid waarvan de nagalm nog steeds is te horen. Jongeren in kleding vol scheuren en vlekken, kwade blikken naast een lach, optredens in vergeten en soms vervallen kelders en dansen dat haast lijkt op vechten. Als de scene je onbekend is, is het moeilijk om een voorstelling te maken van de vooruitstrevende en vriendschappelijke atmosfeer die gewoon was onder deze jongeren.

Naast de foto’s van Horgan is het boek voorzien van teksten van twee grote namen uit de punk- en hardcorescene. Henry Rollins, toentertijd zanger van State of Alert, Black Flag en later van The Rollins Band en Ian MacKaye, oprichter van Dischord Records en zanger/gitarist in Minor Threat, Fugazi en tegenwoordig in The Evens, hebben een bijdrage aan het boek geleverd. Black Flag en Fugazi zijn bands die iedere punk- en hardcoreliefhebber kent en die nog altijd van grote invloed zijn op de luidruchtige undergroundmuziek.

In de introductie schrijft Rollins:
’There was such an intimate closeness I felt to the music and the scene; it was as if I was born to be a part of it. I see now that I was nothing but lucky. Right place, right time. Same thing for Susie. She was as new to photography as we were to music.’

Horgan leerde Rollins en MacKaye kennen toen ze gedurende haar eerste studiejaar fotografie ging werken bij een Häagen-Dazs ijswinkel. De zaak werd gerund door Rollins en MacKaye werkte daar ook. Beiden speelden ze al in bands en na MacKaye Horgan vroeg om mee te komen naar een optreden om foto’s te schieten voor een nieuwe albumhoes was ze verkocht aan de aldaar heersende sfeer , zegt Horgan in een interview.

PUNK LOVE
By Susie J. Horgan
Text by Henry Rollins and Ian MacKaye
8 x 8” / 100 b/w photographs
ISBN: 978-0-7893-1541-0
HC / $25.00 US / $30.00 Canadian
Universe Publishing, an imprint of Rizzoli New York
Release date: March 2007

• Washington Post: slideshow
• En: online interview met Horgan