Fotoboekenmarathon: zijn al die fotoboeken wel zo goed eigenlijk?


Tijdens de vijfde editie van de jaarlijkse Fotoboekenmarathon in Huis Marseille te Amsterdam staat de kwaliteitsvraag centraal: er verschijnen grote hoeveelheden fotoboeken, maar moeten we niet eens kritischer kijken of die ook wel goed zijn? Fotografen, uitgevers en andere deskundigen geven op zondag 16 december hun visie op goed werk en hoe je dat maakt.

Edie Peters (PhotoQ) en Lars Boering (FotografenFederatie) doen tussen 11 en 17 uur afwisselend interviews met de fotografen: Viviane Sassen, Axel Hütte, Rob Hornstra, Anouk Kruithof, Peter Bialobrzeski, Olaf Otto Becker, Eddo Hartmann, David Galjaard, Simone Nieweg en Martin Luijendijk

Naast de gebruikelijke marathon van interviews en de boekhandel zijn er dit jaar twee nieuwe onderdelen toegevoegd aan het evenement:

• Een openbaar fotoboekenspreekuur: acht fotografen met een plan voor een boek krijgen vanaf 14 uur de kans om dit te pitchen voor een enkele uitgevers en vormgevers, onder wie Dewi Lewis. Een van de fotografen maakt kans op een bijdrage in de kosten van het gepresenteerde boek.

• Een rondetafelgesprek met deskundigen over de vraag hoe je binnen de overvloed aan fotoboeken hoge eisen aan de kwaliteit kunt stellen. Lars Boering spreekt met Els Barents (directeur Huis Marseille), Francis Hodgson (consultant, recensent Financial Times), Rob Hornstra (fotograaf) en Dewi Lewis (uitgever). Van 13 tot 14 uur.

Gedurende de hele dag is er een uitgebreide boekwinkel in Huis Marseille, waar de fotografen na hun interview desgewenst hun boeken signeren. Er zijn ook enkele tientallen titels van andere fotografen te koop.

Huis Marseille zal op die dag tot 19 uur geopend zijn, dus er is ruim gelegenheid voor een nazit, een drankje aan de bar, om te netwerken en ook om de dan net geopende tentoonstelling In and out of fashion van Viviane Sassen te bezoeken.

Fotografen die hun nieuwe boekproject willen pitchen (openbaar en in het Engels) moeten uiterlijk maandag 10 december een pdf voorzien van foto’s en uitleg (maximaal 5 MB) mailen naar info@huismarseille.nl. Uiterlijk 12 december valt de beslissing wie er kan meedoen.

De Fotoboekenmarathon is een initiatief van de FotografenFederatie, Huis Marseille en PhotoQ.

Het volledige programma van de Fotoboekenmarathon: www.huismarseille.nl