Fotocollectie Nederlands Fotomuseum online toegankelijk

Via de website van het Nederlands Fotomuseum is sinds kort een deel van de collectie negatieven, dia’s en prints online toegankelijk gemaakt. Het Kenniscentrum Nederlands Fotomuseum (voorheen het Nederlands Fotoarchief) beheert de collecties van ruim 80 overleden of gepensioneerde Nederlandse fotografen, in het totaal zo’n 4 miljoen beelddragers.
In de collectiedatabank zijn inventarisnummers uit 48 archieven deels of volledig ontsloten. Een inventarisnummer bestaat vaak uit een groep objecten, de negatieven van één film bijvoorbeeld. In de collectiedatabank zijn dan groepsbeschrijvingen of beschrijvingen op objectniveau (één negatief of dia) te vinden.
Op dit moment bevat de databank ruim 400.000 beschrijvingen, waarvan 60.000 met een digitaal beeld (de beschrijving op objectniveau).
De bezoeker kan op drie verschillende zoekschermen zijn zoekopdracht formuleren, waarbij de detaillering ervan de uitkomst uiteraard verbeterd.
In het tweede zoekscherm – uitgebreid zoeken – kun je lijsten openen van vervaardigers, onderwerpen, locaties en periodes.
Als voorbeeld: de zoekopdrachten aap, naakt en fiets leveren respectievelijk zeven, zesentwintig en honderdzestien records met beeld op.
De bezoeker kan, na registratie, ook een eigen selectie van favoriete foto’s samenstellen. Het Nederlands Fotomuseum spreekt de intentie uit alle onderdelen, activiteiten en kennis van het museum bereikbaar te maken via de nieuwe website-structuur. Ook de online-verkoop van foto’s wordt mogelijk gemaakt.

Zelf een kijkje nemen: Kenniscentrum Nederlands Fotomuseum