Fotocollectie Wim Zilver Rupe online

Sinds deze week zijn ruim 500 foto’s van fotograaf Wim Zilver Rupe te bekijken en te bestellen op de online beeldbank van het Noord-Hollands Archief. De foto’s van Wim Zilver Rupe zijn gemaakt in dienstbetrekking van de gemeente Haarlem en een aantal jaar geleden door de gemeente Haarlem overgedragen aan het Noord-Hollands Archief.
Willem (Wim) Marloed Zilver Rupe (1904-1993) werd geboren te Malang, Indonesië en groeide vanaf 1908 op in Nederland. Samen met fotografen Aart Klein, Henk Jonker en Maria Austria vormde hij de kern van fotobureau Particam, een groep van fotografen en filmers die de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog vastlegde. In 1953 vestigde hij zich als zelfstandig fotojournalist aan de Passeerdersgracht te Amsterdam.

In de periode 1957 tot 1971 was Zilver Rupe als fotograaf gedeeltelijk in dienst bij het Bedrijf Openbare Werken van de Gemeente Haarlem. In die hoedanigheid legde hij de vele veranderingen vast die zich in deze periode in Haarlem voltrokken: zowel de verkrotting van de binnenstad enerzijds als de uitbreidingen en stadsvernieuwingen anderzijds zijn in zijn werk terug te zien. Maar ook de opeenvolgende modes, de toename van het aantal en type vervoersmiddelen en de drukte in de stad. De gedigitaliseerde collectie geeft een weergaloze indruk van het leven in Haarlem en van de Haarlemmers vanaf eind jaren vijftig tot begin jaren zeventig.

Beeldbank van het Noord-Hollands Archief (zoekterm: Zilver Rupe)