Fotodok op vaste plek in cultureel centrum Utrecht

Na vijf jaar ‘zwerven’ langs enkele tijdelijke locaties in Utrecht lijkt Fotodok, organisatie voor documentaire fotografie, een vaste stek te hebben gevonden aan de Lange Nieuwstraat, die de Domtoren via het Museum Catharijneconvent verbindt met het Centraal Museum. Op 1 en 2 maart wordt de nieuwe locatie met een feestelijk openingsweekend officieel in gebruik genomen.

De organisatie heeft ambitieuze plannen, zo lezen we in een persbericht: ‘De komende jaren zal FOTODOK vanuit deze plek een bruisend, kwalitatief, diepgravend en energiek documentair programma neerzetten.’

Het bericht vervolgt:

Openingsweekend
Zaterdag 1 maart is de feestelijke opening voor genodigden met onder meer Sputnik Photos, wethouder Cultuur Frits Lintmeijer, Frits Gierstberg, FOTODOK oprichter en fotograaf Rob Hornstra en DJ Collectief Secondhand Spaceship. Op zondag 2 maart opent FOTODOK vanaf 12 uur voor het eerst haar deuren voor iedereen waarbij Sputnik om 14 uur een rondleiding geeft.

Veelzijdig en nieuwsgierig
FOTODOK start met een overzichtstentoonstelling van het Oost-Europese fotografencollectief Sputnik Photos. FOTODOK is geïnspireerd geraakt door de werkwijze van dit collectief. Door hun veelzijdige aanpak en met niet aflatende nieuwsgierigheid toon Sputnik altijd net de andere kanten van geografische gebieden en hun bewoners dan de bekende clichés uit media of andere bronnen.

Meestal werken zij om de hoek: in Wit Rusland, de laatste dictatuur van Europa; in Warschau, rondom de iconische Poolse Vistula rivier of in EU buurland Oekraïne, dat – zoals we de laatste weken meekrijgen uit de media – gemangeld wordt tussen Europese en Russische belangen. Maar ook een uitstap naar mythisch IJsland levert prachtig en onverwacht materiaal op. Sputnik vertaalt haar verhalen altijd in uiteenlopende vormen: boeken, multimedia presentaties, tentoonstellingen, lezingen en educatie.

Tentoonstelling: 2 maart t/m 13 april, van wo-zo, 12-17 uur, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.

www.fotodok.org