Het driejaarlijkse Fotofestival Deurne, dat op 24 oktober om 14.00 uur door de Deurnese burgemeester Daandels in het Gemeentehuis (Markt 1) wordt geopend, heeft als centraal thema EIGENHEIMER.eu. Op twaalf locaties in Deurne, gelegen in het hart van De Peel in Zuidoost Brabant, is t/m 22 november werk te zien van elf professionele fotografen.
Daarnaast wordt ook werk van amateurs getoond, veelal te zien als eigenheimer, hij wordt losgemaakt van zijn wereld en met ondersteuning van deze professionele fotografie nieuwe inspiratie en verdieping voor zijn verdere fotografische ontwikkeling gegeven. Onderliggend thema is het zoeken naar afkomst en identiteit en het belang hiervan voor de steeds complexer wordende moderne samenleving.
Het Festival beoogt allerhande vormen van fotografie onder de aandacht te brengen en het bevorderen van samenwerking en versterking van de culturele infrastructuur in de regio. Twaalf instellingen participeren in het Fotofestival, onder supervisie van de werkgroep Fotofestival Deurne. Het Fotofestival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Deurne, Centrum voor Amateurkunst, Prins Bernard Cultuurfonds, VSB, RADAR Design, Changing Media, Boerenbond en de Lions Club.
Voor meer informatie kan men terecht op de website: www.fotofestivaldeurne.nl
Tijdens het Fotofestival wordt ook een aantal lezingen gegeven.
Locaties en fotografen
Museum De Wieger, Oude Liesselseweg 29.
In deze expositie is “de eigenzinnige wereld van Mamabart” te zien. Een verfrissende, vervreemdende, maar tegelijkertijd ook herkenbare kijk op de mens.
De Nieuwenhof, Visser 4-6.
In dit verzorgingstehuis zijn foto’s te zien van Jan Bogaerts: zijn uitbundige portretten uit de serie Paradijsvogels.
Bovendien hangt hier het werk van Anke Teunissen: Nestblijvers, over oudere mannen die nog bij hun ouders wonen.
Willibrorduskerk, Markt, Deurne.
Justin Jin geeft met No man is Illegal een kijkje in de vluchtelingenproblematiek van Europa en Piet den Blanken sluit daar met foto’s uit zijn project Grensgevallen naadloos op aan.
Conferentiehotel Willibrordhaeghe, Vlierdenseweg 109.
Het werk van Jan van IJken (New Neighbours) en Martijn van de Griendt (Streets of Europe, gecombineerd met nieuw werk) is te zien in conferentiehotel Willibrordhaeghe. Van IJken fotografeerde vijf Oost-Europese steden en vijf Nederlandse gemeenten die een stedenband met elkaar hebben. Van de Griendt verslaat de jeugdcultuur in de grote steden van Europa. Hij laat nieuw en nog nooit geexposeerd werk uit zijn allerlaatste boek Finding Emo zien.
Cultuurcentrum Martien van Doorne, Martinetplein 1.
In cultuurcentrum Martien van Doorne exposeert Janine Schrijver haar werk onder de titel: Forever Young, die laat zien hoe het de babyboomers vergaat.
Tankstation Tamoil, Stationsstraat 124.
De buitenexpositie bij tankstation Tamoil is getiteld Boer & Beest een inventarisatie van de huidige boerenstand door Kees Martens, fotojournalist.
Bibliotheek, Markt 14
De fotografen van de Vrije Academie Deurne exposeren op deze locatie: Culinaire Europeanen.
Gemeentehuis, Markt 1.
Fotoclub Optika: interieurs, de eigenheid van mensen in de eigen huiskamer.
Stichting Welzijn, Tramstraat 2
Bij Stichting Welzijn exposeert Adolphe Tchuipet uit Batouri, in het kader van de stedenband met de gemeente Deurne.
Ziekenhuis Elkerliek, Dunantweg 16.
Seeing the Unseen, Anja Ligtenberg en Seeing With Photography Collective, Fotografie door blinden, slechtzienden en zienden.
Sociaal Cultureel Centrum Den Draai, Blasiusstraat 2
Fotoproject door leden van de JeugdRaad Deurne waarin zij zelf de diversiteit van jeugdculturen in Deurne in beeld hebben gebracht.
’t Heemhuis, Stationsstraat 73.
Werk van Renee Manders, fotojournalist met foto’s van moderne akkers in het boerenbedrijf (buiten).
De expositie binnen in het Heemhuis, verzorgd door de werkgroep Beeldarchief van de heemkundekring, laat foto’s zien over het vroegere boerenleven in Deurne.