Fotofestival Knokke-Heist: Future Portraits

Het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist beleeft zijn 33-ste editie, loopt van 10 april tot 13 juni 2011 en heeft dit jaar als thema Future Portraits. Gedurende deze periode kunt u op verschillende locaties in Knokke-Heist het werk van internationaal bekende fotografen en talent van eigen bodem ontdekken. Het festival richt zich dit jaar op theatrale portretfotografie en de manier waarop hedendaagse media worden ingezet om dit oude genre nieuw leven in te blazen, zo lezen we in de uitnodiging.
De tekst vervolgt:

Ee?n van de internationale eregasten is dit jaar de Amerikaan Robert Wilson. Wilson verwierf internationale bekendheid door zijn gedurfd werk voor toneel maar is ook actief als beeldend kunstenaar. In een tentoonstellingspaviljoen aan het Rubensplein stelt hij zijn videoportretten voor van bekende persoonlijkheden zoals Brad Pitt, Salma Hayek of Steve Buscemi.

De tentoonstelling ‘Eyes Wide Shut’ biedt een uitvoerig overzicht van het oeuvre van de Franse fotografe Vale?rie Belin. Deze fotografe gebruikt nieuwe digitale technieken voor de realisatie van portretten van modellen, bodybuilders, cabaretdanseressen of Michael Jackson lookalikes. De Belgische gastfotograaf is Marc Trivier. Zijn hele leven portretteerde hij belangrijke mensen uit de cultuurwereld, van Samuel Beckett tot Hans Hartung. Het festival toont eveneens een reeks werken van de Duitse fotograaf en performer Ju?rgen Klauke. Hij behandelt fotografie als een theatraal medium en laat zichzelf fotograferen in donkere, surrealistische contexten. In het Sincfala museum brengt de tentoonstelling Annemieke en de Smarties, beelden van vakantiegangers die tusssen 1933 en 1980 de kust bezochten en werden gefotografeerd door de jongens van Photo Hall, gecureerd door Johan Devos.

Net zoals de vorige jaren toont het Internationaal Fotofestival terug de World Press Photo en besteedt het een grote aandacht aan jong talent in de tentoonstelling The Green Room gecureerd door Dominique Somers. The Green Room is het resultaat van een uniek samenwerkingsverband tussen de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLIM), de Koninklijke academie voor schone kunsten Antwerpen (KASK Antwerpen), de Koninklijke academie voor schone kunsten Gent (KASK Gent), Hogeschool Sint-Lukas, Brussel en La Cambre, Brussel.

Een aantal kunstgaleries in Knokke-Heist zal tijdens de duur van het festival haar programmatie ook afstemmen op het festival en in het thema staan van fotografie.

Meer informatie : www.fotofestival.be