Fotogalerie Lux feestelijk geopend

Gisteren is in Amsterdam de Lux Photo Gallery geopend. Lana Slezic en Robert Knoth zijn de eerste exposanten.
Lux is een samenwerkingsverband tussen Mets & Schilt uitgevers en Lars Boering. Zij gaan zich richten op de presentatie van series van getalenteerde documentaire fotografen uit binnen- en buitenland. De galerie is evenals de kantoren van Mets en Schilt te vinden in gebouw Het Sieraad. Dit monumentale pand herbergde ooit de Vakschool voor Edelsmeden. Het is kort geleden gerenoveerd en doet nu dienst als bedrijfsverzamelgebouw voor met name culturele ondernemingen.

De galerie is ruim voldoende bemeten om twee grotere series tegelijk te kunnen tonen. Daarnaast is (een deel van) het fotoboekenfonds van de uitgeverij te bekijken. Op een grote monitor draait een diaserie met beelden van de andere fotografen die de galerie vertegenwoordigd. Lux is op vrijdag geopend en de andere dagen op afspraak toegankelijk.

Robert Knoth’s presentatie Hira Mandi is een sfeervol beeldverhaal over de subcultuur van transsexuelen en homosexuelen in Pakistan. Hij maakte de foto’s in de rosse buurt van Lahore. De serie bestaat uit portretten in zwart-wit en interieurs en straatopnamen in kleur. Knoth werkt in de regel gedurende langere perioden aan series over grote maatschappelijke problematiek.

Zijn project over de gevolgen van de explosie van de kerncentrale bij Tsjernobyl trok wereldwijd veel belangstelling en werd onderscheiden door World Press Photo. De beelden uit Hira Mandi zijn samengebracht in een mooi vormgegeven boekje. Daarnaast is er een box beschikbaar met deze publicatie en vijf foto’s. De box is handgemaakt met venetiaans papier uit 1890.

Voor haar serie A Window Inside portretteerde Lana Slezic vrouwen in Afghanistan. Zij monteerde een moderne camera in een oude Afghaanse boxcamera en fotografeerde zo door twee lenzen. Dit proces leverde stemmige beelden op waarbij de oude lens de kleurenfoto’s van een historisch patina voorzag.

Slezic heeft vanaf 2004 met regelmaat langdurig in Afghanistan gewerkt, waarbij zij zich vooral concentreerde op het harde dagelijks leven van de vrouwen aldaar. Vorig jaar zijn Slezic’ foto’s over de Afghaanse vrouw gebundeld in het even fraaie als verontrustende boek Verloochend.

Lux Photo Gallery
Postjesweg 1 in Amsterdam
Geopend op vrijdag en op afspraak

• Voor informatie over de galerie en beelden uit de gepresenteerde series, zie: www.luxphotogallery.com