Fotograaf en auteur kuren in Sochi

Met de publicatie van Sanatorium heeft het Sochi project van Arnold van Bruggen en Rob Hornstra haar eerste ijkpunt bereikt. Het bestaat uit een beeldkatern en een fictief dagboek van een sanatoriumbezoeker.
In oktober logeerden de fotograaf Hornstra en de auteur/filmer Van Bruggen drie dagen in Sanatorium Metallurg om het bijzondere regime aan den lijve te ondervinden. Voor bewoners van de voormalige Sovjet Unie is een sanatorium in Sochi een populaire vakantiebestemming, de manier om in een subtropische omgeving lichaam en geest te versterken.

Voor hun medische onderzoek op de eerste dag bedacht het Nederlandse duo enkele kwalen waardoor ze mineraalbaden, electrische kleibehandelingen en massages voorgeschreven kregen. Drie stevige dagelijkse maaltijden (kool, heel veel kool, aardappelpuree, gehaktballen, worsten en koteletten) werden afgewisseld met kruidenthee en geneeskrachtig water. De fotograaf kreeg een reprimande van de teleurgestelde hoofdschoonmaakster omdat hij zijn bed niet had opgemaakt. Na elke laatste maaltijd van de dag was er in ‘De Club’ een bonte avond, in de vorm van dans, karaoke, variété of een parfumproeverij. En dan om tien uur naar bed, verplicht.

Sanatorium is als gezegd de eerste publicatie binnen het Sochi project. Hornstra en Van Bruggen besloten de ontwikkelingen in de aanloop van de Olympische winterspelen in de Russische badplaats te volgen. Het is de bedoeling dat deze onderneming vijf jaar loopt, tot na de spelen in 2014, en leidt tot een ‘atlas van verhalen’ over de toestand in het kuuroord en de omliggende streken. Sochi ligt om de hoek van het conflictgebied Abchazië/Georgië. Tjetsjenië maakt deel uit van de regio. Het hele gebied zal een ingrijpende metamorfose ondergaan waarbij ondermeer de vele karakteristieke soviet-sanatoria worden omgebouwd tot viersterrenhotels.

De publicatie bevat 27 beelden, een combinatie van interieurs, portretten, opnamen van wonderlijke kuuroordapparaten en enkele oude ansichtkaarten. Hornstra werkt met groot- en middenformaat camera’s en een flitsinstallatie, zodat in de onderkoelde opnamen elk detail waarneembaar is. Sanatorium wordt opgestuurd aan de gouden en zilveren donateurs van het project, bronzen donateurs (die minimaal een tientje per jaar overmaken) kunnen het tegen kostprijs bestellen.

Sanatorium
fotografie: Rob Hornstra
tekst (Engels): Arnold van Bruggen
ontwerp: Kummer & Herrman
ingenaaid, 24 bij 32 cm, 40 pagina’s, 27 foto’s in kleur
uitgever: The Sochi Project
oplage: 350 exemplaren (genummerd 1-350)
Prijs: 25,00 euro plus verzendkosten

meer informatie op: www.thesochiproject.org