Fotograaf Goksin Sipahioglu benoemd tot ridder

De Turkse fotograaf Goksin Sipahioglu, oprichter van het Franse fotoagentschap Sipa Press, is vorige week in Frankrijk benoemd tot ridder van de Légion d’honneur. President Jacques Chirac gaf Sipahioglu deze onderscheiding in het Elysee Palace in Parijs. Légion d’honneur is een erfenis van Napoleon uit 1802 en eert mensen die op heb gebied van kunst, onderwijs, industrie en het leger een bijzondere prestatie hebben geleverd.
Sipahioglu heeft verslag gedaan van grote historische gebeurtenissen zoals de Cubaanse raketcrisis in 1962. Hij was toen de enige buitenlandse fotograaf die Cuba wist binnen te komen en zijn foto’s werden wereldwijd gepubliceerd. Ook was hij aanwezig bij studentenrellen in Parijs in 1968 en bij de Olympische Spelen in Munich in 1972, waar een terroristische aanslag plaats vond.

Samen met zijn vrouw en journaliste Phyllis Springer richtte Sipahioglu Sipa Press op in 1973. Dagelijks zorgt het persagentschap voor het verspreiden van 2 duizend foto’s inclusief tekst in 40 landen. In het hoofdkantoor in Parijs zijn meer dan honderd mensen werkzaam, waarvan 27 fotografen.

Sipahioglu werd geboren in 1926 in Turkije. Hij studeerde journalistiek aan de University of Istanbul en kwam in 1966 naar Parijs als correspondent voor een Turkse krant. In 1969 ontstond het idee voor Sipa maar toentertijd was er geen geld. Sipahioglu woonde in een kleine kamer in Parijs waar hij zijn foto’s in de badkamer ontwikkelde. In 1973, na een lening van 20.000 franc van een Armeense vriend, werd Sipa Press geboren.

www.sipa.com