Fotograaf maakt eigen krant over Almelo, Hengelo en Enschede

Vorige week werd in TwensteWelle in Enschede het tweede deel van het langlopende project Sound Horn van Theo Baart gepresenteerd. Het project Markering ontbreekt gaat over de steden Almelo, Hengelo en Enschede, alle drie nog steeds herstellende van hun textielverleden. Baart verspreid een krant van 64 pagina’s die in een oplage van 10.000 wordt uitgedeeld in de regio.
Markering ontbreekt, het tweede deel van Sound Horn gaat over steden die een glorieus industrieel verleden achter zich hebben liggen en die nu weer overeind aan het krabbelen zijn. De steden Almelo, Hengelo en Enschede werden welvarend door de textielnijverheid, maar de industrie verdween grotendeels in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het is een verhaal over stagnatie en krimp en wat dat met steden doet. Het eerste deel van het project Sound Horn is Proceed with Caution, een document over de stad Rochester die groot en rijk is geworden door de fotografie-industrie.

Voor het tweede deel doet Theo Baart de steden Almelo, Hengelo en Enschede aan die herstellende zijn van hun textielverleden. Hij maakte een krant van 64 pagina’s in samenwerking met vormgever Jeroen Kummer van Kummer&Herrman. Naast dat er een oplage van 10.000 wordt verspreid over de regio, is er ook op verschillende plekken een PDF-versie te downloaden en mag de krant vrij de wereld in.

Eerder op PhotoQ:

Theo Baart: Markering ontbreekt