Fotograaf mag pasfoto’s blijven maken

Fotografen mogen gewoon pasfoto’s blijven maken voor reisdocumenten, dat schrijft staatssecretaris Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer. Afgelopen zomer kondigde het kabinet nog aan dat de gemeente deze taak – op een aantal uitzonderingen na – over zou nemen. Fotograaf Mark Heins is opgelucht.
Binnenkort kan men voor officiële pasfoto’s zowel bij de fotograaf als het gemeentehuis terecht. Na overleg met brancheorganisaties en ook op aandringen van de Tweede Kamer zal de gemeente marktconforme tarieven rekenen. Mark Heins van Combi Foto Pico aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam is tevreden met dit resultaat. ‘Zo voorkom je oneerlijke concurrentie en fotografen die opeens met de prijzen gaan stunten’, legt hij uit.

Heins vertelt dat de pasfotoservice sinds de opmars van de digitale fotografie steeds belangrijker is voor fotografen. ‘Het wordt een steeds groter deel van onze omzet. We zouden niet failliet gaan, maar het is desalniettemin een grote inkomstenbron voor ons.’ Sowieso vond hij het plan van het kabinet maar merkwaardig. ‘Het is ons vak, wij kunnen mensen bijvoorbeeld beter bespelen. Zo iemand van de gemeente kan wel een cursus volgen, maar dat zegt niets. Wij garanderen een goede foto.’