Fotograaf Nick Stern schikt een privacyzaak met David en Victoria Beckham

Met de hulp van het advocatenbureau Carter-Ruck heeft de Britse fotograaf Nick Stern een rechtzaak kunnen schikken die het echtpaar Beckham tegen hem had aangespannen.
In het Engelse dagblad The Guardian doet de journalist Alex Wade vandaag op een ironische toon verslag van het conflict tussen het beroemde stel en de fotograaf.

Stern kreeg in november 2004 een tip over bouwactiviteiten op het landgoed van de voetballer en het voormalige zangeresje. Eerder in dat jaar had de fotograaf al een reportage gemaakt over de kapel die de Beckhams zonder de benodigde vergunningen lieten bouwen.

Bij de betrokken instanties informeerde Stern of er voor de nieuwe bouwplannen een vergunning was aangevraagd. Dat bleek niet het geval. De fotograaf huurde op 26 november een helikopter en fotografeerde de werkzaamheden aan het gebouw dat een enorm fort voor de beide zoontjes moet worden. De Beckhams verbleven op dat moment in het buitenland.

Stern verkocht zijn foto’s aan de News of the World en later ook aan de Daily Mail en The Express. Het celebrity-stel ‘was not amused’ en klaagde de fotograaf aan op basis van een artikel over inbreuk op het recht op een privé-leven uit de Mensenrechtenwet van 1998. Zij eisten een schadevergoeding van 75.000 Engelse pond, zo’n 110.000 euro.

De fotograaf was stomverbaasd. Hij stelt dat het echtpaar er om bekend staat dat zij hun privé-leven al in een ontelbaar aantal verhalen in de etalage hebben gezet, ook in verhalen en foto’s die Stern eerder zelf had gepubliceerd. Daar was door hen nooit over geklaagd. Nu dreigde er een financieel fiasco voor de eenmanszaak van Stern.

Hij kreeg steun uit een onverwachte hoek. Het advocatenbureau Carter-Ruck, dat de laatste jaren veel kritiek kreeg omdat ze op eigen risico zaken tegen de media aanhangig maken, bood Stern aan deze zaak op basis van ‘no win, no fee’ te voeren.

De advocaten deden in februari 2005 een schikkingsvoorstel aan de Beckhams.
Zij boden de opbrengst van de foto’s – minus de productiekosten – aan. De Beckhams gingen niet op dit aanbod, ter grootte van 6000 pond (9000 euro), in en begonnen te procederen.

Tien dagen terug accepteerden zij dit schikkingsvoorstel alsnog. Met als gevolg dat zij nu rekeningen van hun eigen en Stern’s advocaten tegemoet kunnen zien. Die kosten worden geschat op 60.000 pond (90.000 euro).

• Het complete verhaal is te lezen op: media.guardian.co.uk