Fotograaf verliest embed Irak wegens schokkende foto’s

De Amerikaanse fotograaf Zoriah Miller is niet meer welkom bij de Amerikaanse strijdkrachten in Irak. Nadat hij foto’s op zijn website plaatste die een aantal stoffelijke overschotten van Amerikaanse militairen laten zien, is hem te verstaan gegeven dat hij niet meer mee mag. Zoriah, de fotograaf gebruikt zijn achternaam verder nooit, was in een buitenwijk van Fallujah op 26 juni toen daar een bomaanslag door Al Qaeda plaatsvond die drie Amerikaanse marines en enkele tientallen Irakezen het leven kostte.
Hevig geschokt door wat Zoriah tegenkwam, bleef hij fotograferen: losse oren, handen, gehavende lichamen, bloedende gewonden. In zijn eigen woorden: ‘I continue shooting pictures as fast as I can. I know the soldiers do not want me in the building photographing their dead friends. I also know that, in case of a secondary blast, my time to document the scene will be extremely limited. It seems like the building is packed with bodies and people are literally frantic removing the dead, as if their pace may bring some of them back.’

Gelijk na de bomaanslag is Zoirah door Amerikaanse militairen bevolen zijn kaart met foto’s te wissen. Dat verzoek legde hij naast zich neer. Daarop moest hij vertrekken uit de embed. Eenmaal thuis besloot Zoriah de foto’s op zijn website te plaatsen. De Amerikaanse autoriteiten hebben Zoriah gevraagd om de foto’s van zijn website te verwijderen, maar aan dat verzoek geeft de fotograaf geen gehoor. Hij wil laten zien wat er gebeurt zo vlak na een aanslag en vindt dat journalistiek relevant. De Amerikaanse legervoorlichting in Irak zegt als beleid te voeren dat een embedded fotograaf geen lijken van Amerikaanse soldaten mag publiceren en dat in dit specifieke geval de veiligheid van andere militairen in gevaar wordt gebracht door de publicatie.

Zoriah is een fotograaf die probeert zoveel mogelijk bezoekers naar zijn website te trekken om daarmee zijn werk mede te financieren met advertentie-inkomsten. Maar hij doet meer. Via zijn site www.warphotographer.org biedt hij workshops aan in oorlogsgebieden. Zo kunnen beginnende fotografen met Zoriah een maand op stap naar Irak en Afghanistan, volledig verzorgd, voor 17.500 dollar.


Zoriah’s verhaal: Suicide Bombing in Anbar – Eye Witness Account – Iraq War Photographer Diary – Graphic Images