Fotograaf verrast bij aankoop nieuwe Canon

De Amsterdamse fotograaf Reinier Gerritsen ging afgelopen week zijn nieuwe Canon Eos-1Ds Mark III afhalen bij het hoofdstedelijke filiaal van fotohandel Camex. Hij werd verrast met een officiële ontvangst door de directeur van de firma, de Nederlandse directeur van Canon en hun charmante gastvrouw.
Gerritsen had een tijdje terug vernomen dat er een nieuw model van zijn favoriete merk op de markt zou komen en bestelde het bij zijn vaste dealer. Vorige week werd hij gebeld dat hij de nieuwe Eos-1Ds Mark III kon afhalen. Toen hij de winkel aan de Amsterdamse Parnassusweg binnenwandelde, werd hij met een drankje ontvangen door een glimlachende receptioniste, die hem voorstelde aan de beide directeuren. Gerritsen bleek de eerste Nederlandse fotograaf die dit type camera heeft aangeschaft.

Op verzoek nam hij plaats tussen twee grote schermen waarop het logo van het camaramerk en de nieuwe camera stonden afgedrukt. Gerritsen ontving zijn camera -nieuw in doos- en kreeg een bos bloemen aangereikt. De fotograaf van dienst maakte verschillende opnamen. Eén van die foto’s stond afgelopen zaterdag in Het Parool afgedrukt bij een advertentie van de betreffende fotohandel.

Toen PhotoQ hem belde, dacht Gerritsen dat het over een eerdere publicatie in Het Parool ging. De columnist Frenk der Nederlanden had namelijk met hem gesproken over zijn project ‘The Europeans’. Voor het Amsterdamse Centraal Station hangt tot eind dit jaar een enorme vergroting van één van de panorama’s uit deze serie. In het stukje had Der Nederlanden op verzoek van Gerritsen een oproep geplaatst aan de Nederlanders die op deze foto staan. Zij kunnen zich bij Gerritsen melden en ontvangen dan een fraaie print.

Gerritsen wist niet precies waarvoor het beeld van de camera-overhandiging zou worden gebruikt. Hij was ook nogal verbaasd toen hij zaterdag hoorde dat hij in een advertentie in Het Parool figureerde. En nee, hij heeft geen korting gekregen bij deze aankoop. Maar alla, hij heeft een goede verhouding met zijn camerawinkel en het bosje bloemen mocht hij houden.

• Het panorama van Gerritsen, de Nederlandse ‘Europeans’ staan rechts op de foto bij het C.S.: www.reiniergerritsen.nl