Fotografe Annelies Romein overleden

In haar woonplaats Amsterdam is op 13 oktober Annelies Romein overleden, zo meldt NRC Handelsblad. Romein werd geboren in 1925 als dochter van de historici Annie Romein-Verschoor en Jan Romein.
Annelies Romein is bekend om onder meer de portretten die ze van haar ouders maakte en van Gerard Reve. Ze maakte eind jaren veertig de publiciteitsfoto’s bij het verschijnen van zijn roman De Avonden. In de figuur Beb Spanjaard speelt Romein ook een rol in het boek. Romein was lid van de fotografenvereniging GKf.

Annelies Romein leerde het vak voor een groot deel bij Ad Windig. Van 1943 tot 1960 werkten de twee nauw samen in Windigs atelier aan de Prinsenhofsteeg in Amsterdam. Samen met Paul Huf verzorgde ze de fotografie in ‘Ollie B. Bommel’s fotoboek’ van Marten Toonder.

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog is ze samen met de latere illustratrice Mance Post opgepakt na anonieme aanklachten. Dankzij relaties van Jan Romein kwamen ze snel weer vrij. Het tweetal bleef levenslang bevriend.