Fotografe Jutka Rona overleden

Afgelopen zaterdag is in haar woonplaats Amsterdam Jutka Rona (1934-2016) overleden. Sinds kort wist ze dat ze aan een niet te genezen longkanker leed. Rona was fotografe en was van 1974 tot 2003 eigenares van het fotobureau ABC Press.

Jutka Rona in 1997 - Foto Wubbo de Jong / Maria Austria Instituut
Jutka Rona in 1997 – Foto Wubbo de Jong / Maria Austria Instituut

Ze kwam in 1936 op 2-jarige leeftijd met haar ouders en oudere zus naar Amsterdam. Ze groeide op in Amsterdam. In 1954 deed ze samen met Ed van der Elsken examen voor de Fotovakschool in Den Haag. Daarna ging ze aan het werk als film- en theaterfotografe. Zo zijn bij voorbeeld de stills van Fanfare van Bert Haanstra (1958) van Rona’s hand. Bovendien maakte ze portretten van schrijvers, acteurs, artiesten en politici.

Haar vader Imre Rona richtte in de jaren dertig ABC Press op. Hij leidde het fotoagentschap tot zijn overlijden in 1974. Jutka Rona nam na enkele jaren het bezit over. De dagelijkse gang van zaken liet ze over aan directrice Ellen van de Graaf. In 2003 besloten Rona en Van de Graaf om ABC Press te sluiten. Door de financiële krachtpatserij van de nieuwe mega-beeldbanken Corbis en Getty Images was de portefeuille van agentschappen die ABC Press in Nederland beheerde niet meer rendabel te houden.

Jutka Rona maakte vele reportages in binnen- en buitenland. Sinds de jaren 90 reisde ze met regelmaat naar Hongarije, het land waar ze vandaan kwam. Ze fotografeerde er onder meer de onder druk staande zigeunergemeenschap.

Rona was getrouwd met schrijver/acteur/regisseur Dimitri Frenkel Frank, die in 1988 overleed. Ze laat twee kinderen en enkele kleinkinderen na.

www.jutkarona.com

Interview in de Volkskrant van 2 september 2000: Fotografe Jutka Rona

Werk van Jutka Rona in de beeldbank van het Maria Austria Instituut

Werk in de beeldbank van Hollandse Hoogte