Fotografen alsnog veroordeeld na Diana-ongeluk

De Franse fotografen Jacques Langevin, Fabrice Chassery en Christian Martinez zijn alsnog veroordeeld wegens overtreden van privacy-regels toen zij foto’s maakten van prinses Diana en Dodi Al Fayed na hun overlijden op 31 augustus 1997. Hiermee eindigt een lange rechtsgang alsnog verrassend. Tijdens eerdere zittingen voor lagere gerechten waren de fotografen vrijgesproken.
Het Hof van Cassatie in Parijs veroordeelt de fotografen tot een symbolische boete van 1 euro (te voldoen aan Dodi’s vader Mohamed Al Fayed) plus de kosten van een advertentie die ze moeten plaatsen in drie bladen van vader Al Fayeds keuze.

Het drietal maakte foto’s van het fataal verongelukte paar in een Parijse verkeerstunnel nadat zij waren vertrokken uit Hotel Ritz. In zowel 2003 als 2004 werden de fotografen vrijgesproken. Maar het Hof van Cassatie vindt dat de fotografen te ver zijn gegaan in het binnendringen in de persoonlijke levenssfeer van Diana en Dodi.

Het Franse onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk is in 2002 afgerond. Negen fotografen en een motorrijder werden werden toen vrijgesproken van dood door schuld. De eveneens omgekomen chauffeur van het stel, Henri Paul, werd aangewezen als aanstichter van het ongeluk omdat hij te veel alcohol had gedronken.

Een voormalige Scotland Yard-medewerker is nog in opdracht van de Engelse autoriteiten bezig met een onderzoek.

• Bron: BBC News

• Anderhalf jaar geleden op PhotoQ: Vader Dodi Al Fayed vangt bot in Diana-proces