Fotografen in het nauw tijdens Amsterdamse cartoondemonstratie

Maurice Boyer, fotograaf voor NRC Handelsblad, Phil Nijhuis (GPD) en Daimon Xanthopoulos (De Telegraaf) zijn afgelopen zaterdag verbaal en fysiek aangevallen door jeugdige relschoppers tijdens de demonstratie tegen de Mohammed-cartoons.
De demonstratie verliep aanvankelijk vredig. De organisatoren hielden de controle over enkele tientallen jongeren die uit waren op een relletje. Boyer, die verslag deed van de manifestatie, zag dat er bij verschillende jongens bivakmutsen van het hoofd werd getrokken en de omstanders dat toejuichten.

Pas nadat zij meerdere keren tot de orde waren geroepen, wist zich rond half drie toch zo’n zestig jongeren af te splitsen. Zij verlieten de demonstratie en renden door de Nieuwendijk en over het Damrak richting Centraal Station. In de buurt van de C&A-passage arresteerden enkele agenten één van de losgeslagen jongeren.

Dat tafereel heeft Maurice Boyer gefotografeerd. In de daarop volgende minuten ontwikkelde zich een bedreigende situatie waarbij hij licht gewond raakte. Boyer: ‘Samen met Nijhuis en Xanthopoulos maakte ik opnamen van de arrestatie. Een groepje van twintig tot dertig jongeren richtten zich tegen de agenten. De drie agenten in uniform en twee of drie rechercheurs werden samen met ons omsingeld. Het werd nog erger toen er vanaf de Nieuwendijk nog een groep van enkele tientallen jongens kwam aangerend.’

‘Ze duwden ons naar een hoek van een terras, waar ik mijzelf en mijn camera zo goed mogelijk probeerde te beschermen. Voor ons dook opeens een oudere brede Marokkaanse man op, die de jongens maande ons met rust te laten. Direct daarop zijn we ontzet door politie te paard en agenten met de wapenstok.
Zelf heb ik er een dikke knie en wat blauwe plekken aan overgehouden. Op zondag zou ik een halve marathon gaan lopen. Daar heb ik maar vanaf gezien.’