Vanaf begin januari is er voor alle fotografieliefhebbers, foto-instellingen, en deskundigen één plek op internet waar alle Nederlandse fotografen – van 1839 tot nu – te vinden zijn: www.fotografen.nl. De website is een online fotografen-encyclopedie die basisgegevens over Nederlandse fotografen uit heden en verleden bevat. Momenteel zijn dat de gegevens van zo’n 40 duizend fotografen afkomstig van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) en het Nederlands Fotomuseum.
‘Fotografen.nl is een levende website die constant aangevuld, gecontroleerd en up-to-date wordt gehouden door professionals en door de websitebezoekers zelf,’ aldus het persbericht.Fotografen.nl is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en het RKD.
Hert persbericht vervolgt:
Wikipedia over fotografen
Fotografen.nl is een ‘zoek-en-vind’ database: men zoekt een fotograaf, vindt basisgegevens (over zijn leven en werk, maar ook informatie over auteursrecht) en verwijzingen naar andere websites. Het is dus geen portfoliowebsite. Iedere fotograaf kan op Fotografen.nl worden opgenomen zolang voldoende informatie online beschikbaar is, er worden geen kwaliteitscriteria gehanteerd. Ook kunnen bezoekers hun steentje bijdragen door het doorgeven aan wijzigingen en aanvullingen. Deskundigen, aangesloten bij het Nederlands Fotogenootschap zoals Nationaal Archief en Spaarnestad Photo zijn actief betrokken bij het controleren en aanvullen van gegevens.
Bezoekers kunnen fotografen verzamelen als favoriet en krijgen bericht als de informatie bij een fotograaf is aangepast. De homepage laat zien welke fotografen momenteel het meest actueel zijn, geraadpleegd worden of favoriet van veel bezoekers. Zo blijft de website up-to-date en levend.
Aanzet tot meer vergelijkbare websites
Fotografen.nl wordt gebouwd op de RKD-Artist database. Als deze website gereed is, overweegt het RKD ook om andere websites aan te bieden, bijvoorbeeld over architecten of vormgevers.
Groot bereik
Het Nederlands Fotomuseum ziet internet als een belangrijk instrument om kennis over fotografie voor iedereen binnen handbereik te brengen. Het museum doet dit door informatie te bundelen, portals te initiëren en nieuwe (web)producten te ontwikkelen. Het museum streeft hierbij naar zoveel mogelijk samenwerking met andere (inter)nationale fotografie-instellingen en professionals.
Eerdere webinitiatieven van het Fotomuseum zijn: de webagenda www.photostart.nl , www.daguerreobase.org en www.fotografiebibliotheek.nl.