Fotografen op longlist Prix de Rome 2013

Het Mondriaan Fonds heeft de namen bekend gemaakt van vijftig beeldend kunstenaars die zijn voorgedragen voor de Prix de Rome 2013. Op de lijst staan onder meer de namen van fotografen Melanie Bonajo, Sarah Carlier, Ksenia Galiaeva, Katja Mater, Pauline Oltheten, Jaap Scheeren en Marleen Sleeuwits. Ook vormgever Hans Gremmen en schrijver Nickel van Duijvenboden zijn in de fotografie bekende namen.
Het bericht van het fonds vervolgt:

De kunstenaars werden voorgedragen door een groep van 35 scouts (onder meer kunstenaars, critici, curatoren) Op de longlist staan bekende namen van kunstenaars die al een flinke (inter)nationale carrière hebben opgebouwd, maar ook jongere talenten die nog minder bekend zijn. Onder de kunstenaars op de longlist bevinden zich 2 samenwerkingsverbanden, terwijl 8 kunstenaars door twee verschillende scouts werden voorgedragen. Alle kunstenaars zijn niet ouder dan 40 jaar en werken en wonen in Nederland.

Uit deze longlist zal een internationale jury eind maart 4 kunstenaars selecteren die een werkbudget krijgen en de opdracht om nieuw werk te maken dat wordt getoond in een groepstentoonstelling bij de Appel arts centre. Op basis van dit werk volgt in november een tweede juryronde, waarna de winnaar van de Prix de Rome bekend wordt gemaakt. De winnaar ontvangt een bedrag van € 40.000 en een werkperiode in Rome.

De jury bestaat uit: Kathleen Bühler (curator Kunstmuseum Bern), Ann Goldstein (directeur Stedelijk Museum Amsterdam), Nicoline van Harskamp (beeldend kunstenaar en winnaar Prix de Rome 2009), Navid Nuur (beeldend kunstenaar) en Domeniek Ruyters (hoofdredacteur Metropolis M). Voorzitter is Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

Longlist Prix de Rome 2013
Haseeb Ahmed
Rosella Biscotti
Sara Bjarland
Melanie Bonajo
Kevin van Braak
Georgio Andreotto Calo
Sarah Carlier
Jasper Coppes
Vincent Dams
Dina Danish
Amie Dicke
Nickel van Duijvenboden
Hadassa Emmerich
Christian Friedrich
Ksenia Galiaeva
Hans Gremmen
Julien Grossmann
Jasper Hagenaar
Karin Hasselberg
Martijn Hendriks
Niek Hendrix
Roderick Hietbrink
Zhana Ivanova
David Jablonoswki
Iva Supic Jankovic
Marieke de Jong
Eleni Kamma
Sil Krol
Katja Mater
Margit Lukacs & Persijn Broersen
Alberto de Michele
Sachi Miyachi
Emmeline de Mooij
Xue Mu
Paulien Oltheten
Femmy Otten
Rory Pilgrim
Falke Pisano
PSWAR: Adi Holander/Tamuna Chabashvili/Vesna Madzoski
Muzi Quawson
Thomas Raat
Rafael Rozendaal
Jaap Scheeren
Marleen Sleeuwits
Elian Somers
Sarah van Sonsbeeck
Simon van Til
Remco Torenbosch
Ola Vasiljeva
Rutger Zuydervelt

www.mondriaanfonds.nl/Activiteiten/PrixdeRome/