Fotografen redden negatieven Fosso bij plunderingen Bangui

Dankzij het daadkrachtige optreden van AP-fotograaf Jerome Delay en Human Rights Watch-medewerkers Marcus Bleasdale en Peter Bouckaert is een groot deel van het negatievenarchief van Samuel Fosso gered. Dat dreigde verloren te gaan tijdens plunderingen vorige week in het door oorlogsgeweld getroffen Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR).

Fosso is al decennia lang in kunstkringen wereldberoemd om zelfportretten die hij maakt, meestal uitgedost als bekende Afrikanen en Afrikaanse Amerikanen als Patrice Lumumba, Malcolm X en Martin Luther King. Hij geldt als vertegenwoordiger van een stroming die een positieve kant van zijn continent laat zien.

Tijdens plunderingen in Bangui, waar Franse militairen de controle over de situatie verloren, stuitte Delay plotseling op ronddwarrelende foto’s die hij herkende als gemaakt door Samuel Fosso. Hij bleek vlak bij diens huis te zijn, waar bij binnentreden bleek dat er nog een grote negatievenverzameling aanwezig was van circa 20 duizend beelden. Fosso had eerder hals-over-kop het land verlaten uit angst te worden vermoord. Hij verblijft nu in Parijs.

Verslag van Jerome Delay in de New York Times: Looted, but Not Lost: An African Artist’s Life Work

The Guardian: Rescued from war-torn Bangui: photographer Samuel Fosso’s life work

Peter Bouckaert in een column bij All Africa: Central African Republic: Discovering Beauty Amid the Carnage