Fotografen veilen foto’s voor weeshuis Haiti

Een groot aantal fotografen biedt de komende weken via de online fotoveiling van PhotoQ werk aan waarvan de opbrengst bestemd is voor de wederopbouw van een weeshuis in Haiti. Het gaat om de opvang van dertien kinderen door de Nederlandse Lia van de Donk.
Vanaf donderdag 21 januari zullen de eerste foto’s online staan, en dat aantal groeit in de dagen daarna. De veiling sluit op zondag 21 februari om 22 uur.

Lia van de Donk was een succesvolle make up artist in New York, tot ze voor haar werk naar Haiti moest. Ze zag met eigen ogen onder welke omstandigheden weeskinderen leven en besloot er iets aan te doen. Ze verhuisde naar Haiti en zette in de zuidelijke havenstad Jacmel een weeshuis op waar dertien kinderen een veilig onderkomen vonden.

Tijdens de aardbeving van 12 januari stortte haar weeshuis in. Dagenlang was er geen nieuws, maar inmiddels is duidelijk dat Lia en de kinderen ongedeerd zijn. Ze hebben dringend een dak boven hun hoofd nodig. De opbrengst van de fotoveiling komt geheel ten goede van het weeshuis. PhotoQ ziet af van de gebruikelijke commissie.

De initiators van de veiling, Piet den Blanken en Edie Peters, hadden een sterke voorkeur voor een concreet, herkenbaar doel en vonden dat na overleg met WWAV, een gerenommeerd marketing- en communicatiebureau voor non-profitorganisaties, in deelname aan een actie die dit bedrijf heeft opgezet voor het weeshuis in Jacmel.

Over het weeshuis: www.weeshuisinhaiti.nl

De veiling: www.photoq.nl/fotoveiling

Trouw schrijft op 3 februari op de voorpagina over de veiling: Foto’s voor een weeshuis

Fotografen die aan de veiling willen bijdragen met werk moeten een jpg-bestand (800 pixels breed is voldoende) mailen naar veiling@photoq.nl
In de mail geeft de fotograaf aan: titel, minimale startprijs, formaat van de afdruk, papiersoort, eventueel andere relevante aspecten.
Als de foto wordt verkocht, zorgt de fotograaf voor spoedige levering aan de koper.
De betalingen komen binnen op de ING-rekening van de stichting PhotoQ, die zorgdraagt voor de betaling aan het weeshuis van Lia van de Donk.

Om de kwaliteit van het aanbod te waarborgen zal een kleine redactiecomissie de foto’s beoordelen voor ze aan de veiling worden toegevoegd.


De veiling wordt gesponsord door Fotolab Kiekie in Amsterdam. Het lab biedt alle deelnemende fotografen aan om de verkochte foto’s voor de helft van het normale bedrag te printen, ongeacht het formaat.