Fotografen werken mee aan tentoonstelling longkanker

In museum Jan van der Togt in Amstelveen opent Hanneke Groenteman woensdagmiddag de tentoonstelling LONGstories. Een bijzonder project, aldus het persbericht, waarvoor bekende beeldende kunstenaars als Koos Breukel en Margi Geerlinks zich verdiepten in de levensverhalen van mensen met longkanker.
Het persbericht vervolgt:

Het resultaat is een serie unieke kunstwerken, geïnspireerd op individuele verhalen van patiënten en hun naasten. LONGstories is een initiatief van het Longkanker Informatiecentrum, dat inhaakt op de wereldwijde November Lung Cancer Awareness Month.

LONGstories is een indringende roep om meer begrip en betere behandelmogelijkheden voor deze slopende ziekte.

Elk jaar wordt in Nederland bij zo’n 9.000 mensen longkanker geconstateerd. Bijna evenveel mensen overlijden jaarlijks aan deze ziekte. Longkanker is één van de dodelijkste kankersoorten ter wereld. Jaarlijks sterven meer mensen aan longkanker dan aan borst- en darmkanker bij elkaar.

Confronterende cijfers, maar wat zijn de gevolgen van deze diagnose voor patiënten en hun naasten? Daarover vertelt LONGstories. Bekende kunstenaars verdiepten zich in de levensverhalen van mensen met longkanker. Het resultaat is een serie unieke foto’s en olieverfschilderijen, geïnspireerd op de persoonlijke verhalen van patiënten en hun naasten, zoals kinderen, partners en nabestaanden.

Via Adriaan van den Have, eigenaar van de bekende kunstgalerij Torch die zich heeft ingezet voor het doel van LONGstories, is het Longkanker Informatiecentrum in contact gekomen met vijf gerenommeerde kunstenaars, Koos Breukel, Margi Geerlinks, Colien Langerwerf, Uwe Kempen en Diana Blok, die allen een kunstwerk hebben gemaakt.

Uwe Kempen neemt daarbij een bijzondere plaats in omdat deze Berlijnse fotograaf (vooral bekend om zijn naaktfoto’s maar ook architectuur en sportfoto’s) zelf longkanker heeft. Hij schreef zijn eigen verhaal en zijn kunstwerk (zijn eerste en enige kleurenfoto) kan worden gezien als het afscheid van zijn carrière als naaktfotograaf.

• Meer informatie en foto’s: www.longstories.nl