Fotografen Witte Huis hebben genoeg van ‘handouts’

De regering-Bush gaat te ver in het inperken van de mogelijkheden voor persfotografen om de gang van zaken in het Witte Huis te documenteren. Meer gebeurtenissen dan ooit worden afgeschermd voor persfotografen, waarna alleen een ‘handout’ wordt verstrekt, een foto gemaakt in opdracht van en gekozen door de voorlichtingsdienst van het Witte Huis.
Terwijl onder achter jaar Clinton in totaal honderd handouts zijn verstrekt, staat de teller van het tijdperk Bush na vijf jaar op dik vijfhonderd.

‘Het gemiddelde ligt op twee per week,’ zegt AP-fotojournaliste Susan Walsh, voorzitter van de White House News Photographers Association in een bericht van PDN Online: ‘De staffotografen van het Witte Huis horen het werk van de president te documenteren. Mar op deze manier worden ze een doorgeefluik van de regering.’ Walsh vindt het bezwaarlijk dat de autoriteiten op deze manier het nieuws onder controle houden.

Walsh betreurt ook dat nieuwsorganisaties de handouts als serieus nieuwsmateriaal gebruiken. Toen Bush met zijn Air Force One voor het eerst over het Katrina-rampgebied boven New Orleans vloog, mochten fotografen van AP, Reuters en AFP de president fotograferen terwijl hij door het raam de ellende in aanschouw nam. Maar een handout werd toen al verspreid en die werd in zeker drie grote kranten afgedrukt. Walsh: ‘Kennelijk keek daar niemand naar waar de foto vandaan kwam.’

Photogs Slam White House Use of Handout Pictures