FotografenFederatie staat aangeklaagde fotograaf bij

Omdat de FotografenFederatie, de overkoepelende organisatie van de vier grootste beroepsverenigingen van fotografen, het optreden van de politie tegen de Amsterdamse fotograaf Theo Niekus onaanvaardbaar vindt, zorgt zij voor juridische bijstand.
Hierbij het volledige persbericht van de FotografenFederatie:
Op straat fotograferen strafbaar? Fotograaf Theo Niekus op 26 oktober 2007 voor de rechter.

Op 20 juni 2007 werd fotograaf Theo Niekus door de politie bekeurd omdat hij zich “zonder redelijk doel” zou hebben opgehouden op straat. De gebeurtenis vond plaats ’s middags rond 14.00 uur op de hoek van de Dam en het Damrak in Amsterdam.

Theo Niekus is een bekend straatfotograaf, die het leven op het Damrak en naaste omgeving in al zijn facetten tot zijn onderwerp heeft gemaakt. In 2005 heeft Uitgeverij De Verbeelding een fotoboek van Niekus gepubliceerd onder de titel Damrak; op dit moment werkt Niekus aan de productie een volgend boek. Het Damrak is een van zijn favoriete lokaties. Hij was op het bewuste moment dan ook aan het werk.

Hoewel Niekus aanvankelijk werd bekeurd voor het zich “zonder redelijk doel ophouden” op straat, ontving hij op 12 oktober jl. een zogeheten “aanvulling/verbeterde oproeping” van de officier van justitie. Nu wordt hem verweten dat hij zich “tegen de wil van de bewoners ophield in een portiek welke toegang geeft tot een particuliere woning”. Hij zou daarmee de Algemene Plaatselijke Verordening Amsterdam 2007 hebben overtreden.

Het bewuste portiek is echter een afgesloten en dus niet gebruikte deur van het gebouw van de ABN/AMRO op de hoek van de Dam. Niekus heeft inderdaad op de bewuste middag een poosje in het bewuste portiek om zich heen staan kijken; hij staat daar wel vaker. Nog nooit is hem door de ABN/AMRO verzocht om het portiek te verlaten. Hij staat daar niemand in de weg, het portiek wordt niet gebruikt.

De FotografenFederatie vindt het optreden van de politie in zaken zoals deze onaanvaardbaar. Fotografen hebben de vrijheid om op straat te fotograferen wat ze willen. Er is geen enkele wet in Nederland die dat verbiedt. De vrijheid van nieuwsgaring wordt door het optreden van de politie nadelig beïnvloed. Daarom heeft de Federatie advocaten Job Hengeveld en Tim de Jong ingeschakeld om Theo Niekus juridisch bij te staan. Zij zullen op de rechtszitting op 26 oktober Niekus verdedigen. Journalisten en fotografen zijn daarbij zeer welkom.

Zitting: 26 oktober 2007 om 11.30 uur
Plaats: rechtbank Amsterdam (kantongerecht), Parnassusweg 220

• Zie ook een eerder bericht op Photoq over deze zaak: Straatfotograaf en straatmuzikant starten website tegen politie-intimidatie