Fotografenhuis New York ontruimd

Kadir van Lohuizen en een aantal andere fotografen, onder wie David Alan Harvey en Stanley Greene zijn deze week uit hun huis gezet in New York. Het pand, ook wel de ‘kibbutz’ genoemd, bleek een illegale matzes-bakkerij te huisvesten. Vanwege ontploffingsgevaar door de grote hoeveelheid meel besloten de autoriteiten het hele gebouw te laten ontruimen.
Het pand van elf verdiepingen huisveste ruim tweehonderd huurders. Het mag officieel alleen voor werk worden gebruikt, maar veel mensen woonden er ook. Het staat in een buurt met een groot aantal voormalige bedrijfsgebouwen die nu deels worden bewoond.

Naast eerder genoemde fotografen behoren ook Paolo Pellegrin, Alex Majoli en Robert Clark tot de pechvogels. Tot de fotografen die in een eerdere periode in de ‘kibbutz’ woonden behoren

Fotografen die op reis zijn – Kadir van Lohuizen werkt in Nigeria, Harvey in India hebben assistenten en vrienden gevraagd hun spullen tijdelijk elders onder te brengen. Er is een kansje dat het gebouw na het verwijderen van de 25 ton meel weer wordt vrijgegeven.

• New York Times: For Evacuated Building’s Tenants, an Uncertain Future
• PopPhoto: Only in New York: Photographers Homeless After Matzo Bakery is found in Basement of Renowned Brooklyn Building
• weblog David Alan Harvey:Homeless
• Website van de ‘kibbutz’: www.475kent.com