Fotograferen leidt tot strafvermindering

Een rechtbank in New York heeft een fraudeur veroordeeld zonder hem straf op te leggen. Het gaat om David Margules, die rond 11 september 2001 veel foto’s heeft gemaakt van het werk van de hulpverleners. Met dat werk heeft hij ter plaatse een redelijke bekendheid opgebouwd en het Witte Huis heeft ook een foto van hem.
Een half jaar voor de aanslagen op het WTC werd Margules gearresteerd wegens fraude met aandelen, aldus de New York Times. Hij werkte bij een firma die hiermee veel klanten heeft gedupeerd, voor een totaalbedrag van 100 miljoen dollar. Margules heeft zijn, betrekkelijk kleine, betrokkenheid bij de fraude erkend.

Hij zou daarvoor deze week veroordeeld kunnen zijn tot maximaal tien maanden cel en een geldboete. De aanklager overwoog echter dat Margules erkenning verdient voor het werk dat hij rond het voormalige WTC heeft gedaan. Margules deed zijn werk naar eigen zeggen als vrijwilliger en hij bouwde nauwe contacten op met hulpverleners en puinruimers.

Een brandweeerman deed een goed woordje voor de fotograaf tijdens de zitting. Het geheel deed de rechter concluderen dat een straf niet meer nodig is: ‘A lot of good has come out of a lot of bad.’ Margules moet wel nog de benadeelde aandeelhouders terugbetalen.

Het bericht in de NYT

De website met foto’s van David Margules