Fotograferen tussen de granaatscherven in Syrië

Fotograaf Nicole Tung laat zien wat de gevolgen zijn voor burgers tijdens de opstand in Syrië. Zearriveerde een week geleden in Syriëin een serene wereld tussen de bloeiende fruitbomen en boeren wandelend tussen de olijfbomen. Een groot contrast met het nieuws wat het afgelopen jaar naar buiten is gekomen.Op de website van Time Magazine doet ze verslag van haar zoektocht naar beeld midden in de chaos.
Het dagelijkse leven moet doorgaan volgens de burgers. ‘Als je een dag niet werkt, dan heb je de volgende dag geen eten op tafel,’ vertelt een vriend aan Tung.
De heersende militairen schuwen geen geweld tegen burgers. De enige bescherming die de mensen nog hebben komt van de Free Syrian Army Fighters (FSA) die vaak zijn over. Met de weinige wapens die de FSA hebben bewaken ze de meer dan veertig dorpen in de bergachtige regio Idlib tegen de militairen.


De luide ontploffingen van granaten vagen de serene stilte weg. Twintig kilometer van het hotel waar Tung en haar gids hun intrek hebben genomen, leidt het Syrische leger een dodelijke aanval op een klein dorpje net buiten de regio. Nadat dit nieuws hen bereikt, besluit Tung er heen te gaan. Een gevaarlijke reis, waarbij ze de geweren van het Syrische leer moeten ontwijken.

Het ziekenhuis is in handen van het leger, daarom worden de doden naar de moskee gebracht. De lichamen zijn onherkenbaar door granaatscherven. Tung begint te fotograferen, maar voelt haar maag omdraaien. Dan is het avondgebed afgelopen en banen mannen zich een weg tussen de lichamen door.

Tung en een Syrische familie verzamelen zich in een van de huizen die nog overeind staan. Een dode jonge man ligt bebloed op de grond in de kamer. Zijn moeder buigt zich huilend over hem heen. Tung ziet het tafereel aan en vraagt om verduidelijking. De jongen was aan het studeren voor examens voor zijn studie Franse literatuur, hoorde de granaataanvallen, rende naar buiten om gewonden te helpen en werd dodelijk geraakt door een volgende aanval.

Tung verblijft sinds 2011 in Noord Afrika waar ze de Arabische revolutie volgt en wil blijven documenteren.

lightbox.time.com

www.nicoletung.com