Fotografie AD niet minder maar anders

Villamedia, het weblog van de Nederlandse vereniging van journalisten, meldde gisteren dat steeds meer journalisten van het AD zelf de foto’s maken bij hun verhalen en de fotograaf wordt gepasseerd. Volgens de coördinator van de centrale fotoredactie en verschillende fotografen die voor AD werken ligt de situatie genuanceerder dan uit de drie stukjes op de site van de NVJ kan worden begrepen.
Na de grote fusie van vorig jaar waarbij het Algemeen Dagblad en zeven regionale dagbladen betrokken waren, wordt het AD in 21 verschillende edities verspreid. Eén van de consequenties daarvan is dat de regionale katernen ‘Dichtbij’ door de locale redacties worden samengesteld.
Daarin verschijnen soms foto’s zonder credit, die door de journalist gemaakt zijn.

Adri de Bruijn, coördinator van de fotoredacties, vertelt dat er inderdaad journalisten op pad gaan met een camera. Hij legt uit dat het in die gevallen meestal gaat om klein afgedrukte portretten. ‘Het AD wil een aantrekkelijke krant zijn. Daarbij zoeken wij een goede balans tussen het streven naar kwaliteit en de mogelijkheden die het budget ons biedt. Die portretjes zou ik geen dragende foto’s willen noemen. Die laten wij nog steeds door vakkundige fotografen maken.’

‘In de nieuwe situatie is de conventionele manier elk beeld door freelance fotografen te laten maken te duur. In voorkomende gevallen maken wij gebruik van beelden van persbureau’s en fotograferende journalisten. Een hoogst enkele keer (sinds de nieuwe situatie is dat twee keer voorgekomen) plaatsen wij een foto die ons door een lezer gestuurd is: user generated content heet dat in het jargon. Wij proberen zo de dialoog met de lezer te versterken,’ aldus Adri de Bruijn.

Drie verschillende fotografen die regelmatig voor het AD werken hebben respectievelijk geen, weinig en wat meer last van de gevolgen van de fusie.
Voor Paul Bergen, die pop- en andere muzikanten portretteert en concerten fotografeert, is het business as usual. Hij krijgt evenveel werk van de krant en wanneer dat nodig is, worden hotelovernachtingen of een buitenlandse reis gewoon betaald.

‘De inhoud van het werk is vooral veranderd,’ meldt Marco Okhuizen die voor het AD voornamelijk in Amsterdam en omgeving fotografeert. Hij wordt nu meer gevraagd voor foto’s bij achtergrondverhalen en minder voor nieuwsfoto’s. Hij vertelt dat hij de afgelopen tijd juist meer portretten maakt. Het volume, het aantal foto’s dat Okhuizen bij de krant kwijt kan, is volgens hem ongeveer gelijk gebleven.

Ari Kieviet, fotograaf te Rotterdam met een langdurige band met het AD,
kreeg aanvankelijk substantieel minder opdrachten van de krant. De reden is dat er door de fusie Rotterdamse fotografen (van het voormalige Rotterdams Dagblad) bij kwamen en dat er in het kleinere tabloidformaat minder ruimte is voor zijn fotografie. Inmiddels lijkt de hoeveelheid werk weer aan te trekken doordat Kieviet nu – evenals Okhuizen – meer voor de bijlagen fotografeert en portretten maakt.

• Zie de drie berichten op: www.villamedia.nl

• Reageren? Mail PhotoQ