Fotografie geschenk voor het Israël Museum

De New Yorkse verzamelaars Noel en Harriette Levine hebben een schat aan 160 jaar fotografie gedoneed aan het Israël Museum in Jeruzalem.
De Levines hebben de laatste drie decennia een indrukwekkende collectie van 125 werken bij elkaar verzameld, waaronder 19de-eeuwse beelden van de Britse fotografen William Henry Fox Talbot, David Octavius Hill en Robert Adamson, werk van moderne meesters als Man Ray, Edward Steichen, Alfred Stiglitz en Edward Weston tot aan de hedendaagse figuren als Cindy Sherman en William Wegman.

De diversiteit en zeldzaamheid maken deze collectie volgens experts zeer belangrijk en kunnen de meeste instituten het zich, gezien de huidige marktwaarde, niet meer veroorloven om zulke prachtexemplaren aan te schaffen.

De Levines steunen het Israël Museum al sinds 1994, toen ze een gift, bestaande uit 80 gesigneerde werken van Andre Kertesz, hebben geschonken. Drie jaar geleden hebben ze twaalf miljoen dollar gedoneerd voor de realisatie van de fotografie-afdeling binnen het museum. ‘Deze geschenken maken het ons mogelijk een belangrijke schakel in deze wereld te zijn,’ aldus de museumdirecteur James S.Snyder.

Het Israël Museum heeft sinds de oprichting in 1965 een fotografieverzameling van meer dan 55 duizend werken bij elkaar verzameld.

Israël Museum

The New York Times: Photography Gift for Israel Museum