Fotografie ‘Great Depression’ gedocumenteerd in film

Maandagavond is op PBS, Amerika’s grootste niet-commerciële televisienetwerk, de documentaire ‘Documenting the Face of America: Roy Stryker and the F.S.A./O.W.I. Photographers’ uitgezonden. In deze filmkroniek is het werk te zien van wereldberoemde fotografen die de Amerikaanse ‘Great Depression’ hebben vereeuwigd.


Als onderdeel van het New Deal programma dat de overheid in de jaren ’30 invoerde om Amerika uit de depressie te helpen, richtte Roy Stryker binnen het FSA (Farm Security Administration) een fotografisch documentaire-project op. Fotografen als Gordon Parks, Walker Evans, Dorothea Lange, Russell Lee, Marion Post Wolcott en Jack Delano werden bij dit project betrokken en reisden al fotograferend het land door om de crisis vast te leggen. Sommige beelden van deze geschiedenis zijn tot op de dag van vandaag iconen, waarvan de ‘Migrant Mother’ van Dorothea Lange één bekend voorbeeld is.

Het doel van de zestig minuten durende film is om deze onvergetelijke foto’s aan de nieuwe generatie te tonen, aldus de gezusters Butler en Alastair Reilly, die de film geproduceerd hebben.

In de film is te zien hoe de Tweede Wereldoorlog de oorspronkelijke opzet van het FSA-fotoproject veranderde. Zijn kantoor moest verhuizen naar een plek waar hij de controle kwijt raakte en de fotografen werd gevraagd propagandamateriaal te maken. In 1943 heeft Stryker de foto’s ondergebracht in de Library of Congress, één van ’s werelds belangrijkste bibliotheken, waar de meeste beelden bewaard zijn gebleven en de collectie nu uit meer dan 160.000 foto’s bestaat.

New York Times: Recalling a Mission to Capture an Era’s Misery