Fotografie op de Pan

Afgelopen zondag opende de kunst- en antiekbeurs Pan Amsterdam.
Zelfs in een wereld die nooit lijkt te veranderen, op de beurs van oude meesters, modern-klassieke kunst, antieke meubels en klokken, antiquaria en juwelen wordt dit jaar meer hedendaagse fotografie gepresenteerd dan ooit.

De Parkhal van de Rai is omgetoverd tot een salon compleet met zebratapijt, oesterbar en vele sjieke stand met kostbare verzamelobjecten. Er worden voorwerpen verkocht met prijzen van vijf, zes en zelfs zeven getallen, maar je kunt er ook een foto aanschaffen van 250 euro. In een stuk of negen stands wordt fotografie aangeboden door galeries en in het medium gespecialiseerde kunsthandelaars.

Tussen de zeventiende eeuwse schilderijen en kabinetten, bekende werken uit de twintigste eeuw, oude boeken, atlassen en etnografica vinden we foto’s die nog deze eeuw zijn afgedrukt. Om de traditionele kunstliefhebber niet al te zeer te laten schrikken, presenteren de meeste fotografiestands klassieke thema’s als het stilleven, het landschap en het naakt.

Flatland uit Utrecht toont werken van ondermeer Ruud van Empel en Carla van de Puttelaar, Kahmann Gallery pakt uit met een groot aantal drukken van Sanne Sannes en foto’s van Rutger ten Broeke, Barry Kornbluh en het duo Schilte & Portielje. Bij Ron Mandos vinden we Levi van Veluw en Wouter van Leeuwen heeft ondermeer afdrukken uit zijn vorige en huidige expositie, respectievelijk Elliot Erwitt en Ellen von Unwerth. Nieuwkomer Eduard Planting Fine Art Photographs presenteert voor elk wat wils, waaronder foto’s van Diana Arbus, Gon Buurman, Rineke Dijkstra, Reinier Gerritsen, Loretta Lux, Robert Mapplethorpe en Jock Sturges. Ton Peek is gespecialiseerd in historische fotografie uit de negentiende en het begin van de vorige eeuw. Bij Witzenhausen Gallery landschappen van L.J.A.D. Creyghton en nachtportretten van Marcel van der Vlugt en Van Zoetendaal toont naast Han Singels’ Hollandse landschappen met koeien, drukken van Holger Nieuhaus, Koos Breukel, Paul Kooiker en Yuki Onodera.

Pan Amsterdam
Tot en met zondag 29 november in de Parkhal, Rai Amsterdam
Voor meer informatie: www.pan.nl