Fotografie op kunstmarkt in dip

De verkoop van fotografie op de kunstmarkt is dit jaar ingezakt. Volgens de Franse database voor kunsthandel Artprice is het niveau van de prijzen na een hausse terug op het niveau van eind 1999. Het aantal afdrukken dat op de veilingen wordt verkocht is de eerste helft van dit jaar slechts de helft geweest van het aantal in 2001. Terwijl schilderijen hun waarde behielden, daalden de prijzen in de fotografie dit jaar met 35 procent.
Het werk van modernisten als Man Ray heeft een stabiele hoge prijs, maar vintage prints uit andere genres, evenals werk van hedendaagse fotografen laten een prijsdaling zien.

Artprice raadt fotokopers aan waakzaam te zijn tijdens de veilingen in het najaar en de fotobeurs Paris Photo (13-16 november). Het bedrijf stelde vast dat de prijzen voor afdrukken van Edward Weston, Walkers Evans en Man Ray sterk zijn gestegen, terwijl de waarde van het werk van Berenice Abbott, Irving Penn and Manuel Alavarez Bravo flink omlaag zijn gegaan.

De gegevens van Artprice verdienen overigens een flinke korrel zout. In de grafiek van afgelopen augustus staat dat de index vorig jaar december 160 haalde met een doorgroei naar 190 in juni 2003. In de meest recente grafiek, die van oktober komt de index nergens hoger dan 150. Terwijl in beide grafieken de index in december 1997 op 100 is gezet.

www.artprice.com