Fotografiefestival in Antwerpen

Vanaf 19 maart t/m 4 april vindt in Antwerpen het fotografiefestival ‘Sugary Photographs with tricks, poses and effects’ plaats, waarbij op acht verschillende locaties werk van meer dan vijftig kunstenaars te zien is. Het doel is met een uitgebreid programma het debat rond de de hedendaagse fotografie te stimuleren.
In Nederland werkende kunstenaars/fotografen als Anouk Kruithof, Ohad Ben Shimon, Paulien Barbas, Ruth van Beek, Norman Beierle, Hester Keijser, Basje Boer, Fong Ponto en Mariken Wessels zijn vertegenwoordigd in het festival.
Naast een uitgebreid expositieprogramma vinden er diverse activiteiten plaats; op 21 maart is in het FotoMuseum een symposium met onder andere Ohad Ben Shimon, op 1 april zijn in het NICC presentaties van Geert Goiris, Bernd Kleinheisterkamp en Peter Miller en op 24 en 31 maart is een filmprogramma georganiseerd waarin dieper ingegaan wordt op thematiek van het festival.

Het startpunt voor het festival ‘Sugary photographs with tricks, poses and effects’ is een uitspraak van August Sander (1876-1964) “Niets haat ik meer dan zeemzoete fotografie met trucjes, poses en effecten. Dus sta me toe eerlijk te zijn over onze tijd en zijn volk.” August pleitte voor het vermogen van fotografie om via documentatie de werkelijkheid weer te geven.

Sinds deze uitspraak van begin twintigste eeuw heeft fotografie haar onderzoeksveld veel verder uitgebreid en zijn haar verschijningsvormen verveelvoudigd. De haast onbegrensde manipulatiemogelijkheden van digitale beeldvorming plaatsen de maker tegenwoordig continu voor keuzes en meer dan ooit zijn zelfkritiek en zelfreflectie bepalend. ‘Sugary Photographs with Tricks, Poses and Effects’ gaat dieper op het vraagstuk in.

De organisatie van het festival is in handen van Time to meet (TTM), een een internationaal platform voor kunstenaars die werken met fotografie en ontstaan is in 2006 te Amsterdam. TTM wil kunstenaars en fotografen vanuit verschillende achtergronden en disciplines samenbrengen om projecten uit te werken.

Fotofestival: Sugary photographs with tricks, poses and effects