Fotografieproject brengt Iran en Turkije samen

Iraanse en Turkse fotografen slaan de handen ineen om hun culturen aan elkaar voor te stellen. Vijf fotografen van de in Turkije gevestigde Nar Photos en vijf collega’s van de in Iran gevestigde 135 Photos exposeren hun werk in een tentoonstelling in Istanbul en in Teheran. Ze hopen dat andere landen hun voorbeeld volgen.

De Iraanse fotograaf Javad Montazeri van 135 Photos zegt dat de buurlanden haast niets van elkaar weten op cultureel vlak. Hij hoopt dat dit project dat zal veranderen. Het idee werd hem voorgelegd door de Turkse fotograaf Özcan Yurdalan van Nar Photos. Niet lang geleden heeft Nar Photos ook met fotografen uit Armenië dit project gedaan en omdat het een succes was, willen ze het blijven doen.

Het thema van de expositie is ‘de man van de straat’ en er zullen 150 zwart-wit en in negatief genomen foto’s tentoongesteld worden. De fotografen zullen hun persoonlijke cultuurimpressies in de foto’s verwerken. In een interview liet Yurdalan weten dat ze geen politieke en reisfoto’s zullen exposeren. ‘Het gaat puur om de documentairefotografie.’

Montazeri zegt dat hij dit project ook met Afghanistan en Pakistan tot stand zal brengen. Ook hoopt hij dat andere landen hun buurlanden vragen om dit te doen. ‘Op deze manier kunnen landen kennis van elkaar vergaren omdat kennis voor een fotograaf van groot belang is om zijn werk goed te kunnen doen’ zegt hij in een interview in de Turkish Daily News.

Nar Photos

135 Photos