Fotografieprojecten tijdens het Internationale Filmfestival Rotterdam

Woensdag 26 januari barst het grootste Nederlandse filmfestival weer los. Naast een immens aantal films zijn er hier en daar ook foto’s te bekijken.
In de Rotterdamse Schouwburg hangen foto’s van Jevgeni Joefit, de Russische kunstenaar (Sint Petersburg 1961) die tijdens deze editie van het festival één van de twee ‘Filmers in Focus’ is.

Het festival eert de regisseur met de vertoning van vier speelfilms (waaronder zijn nieuwste film Bipedalism, die mede door een bijdrage van het Hubert Bals Fonds van het IFFR tot stand kwam) en acht korte films.
Joefit, die volwassen werd tijdens de laatste jaren van het Communistische bewind, bedacht samen met andere Petersburgse kunstenaars de stroming ‘Necrorealisme’, een variant op het surrealisme met veel aandacht voor dood en techniek.

Het Nederlands Fotomuseum presenteert vanaf 22 januari tot en met 6 maart ter gelegenheid van het filmfestival de expositie Screentest.
Gastcurator Edwin Carels stelde een tentoonstelling samen met hedendaagse foto-, film en videowerken, met als uitgangspunt de koele kwaliteit van de
screentest van Andy Warhol. In de praktijk van zijn Factory heeft Warhol tussen 1964 en 1966 ongeveer 500 proefopnamen van aspirantsterren gemaakt. Bij een screentest wordt niet zozeer gekeken naar het talent van een persoon, maar naar de vertaling van zijn of haar gezicht naar een tweedimensionaal beeld. De persoon wordt een personage, ondanks dat deze gewoon zichzelf is.

Naast de vertoning van een tiental van deze screentests (waaronder die van Lou Reed en Susan Sontag) zijn er presentaties van de Albanees Anri Sala, de Brit Graham Gussin, Martin Arnold uit Oostenrijk, de Belgen Johan Grimonprez,
Manon de Boer en Ana Torfs, Eric Pellet uit Frankrijk en Fiona Tan uit Nederland.

Lex van Rossen, de fotograaf die afgelopen weekend de Pop Pers Prijs mocht ontvangen (zie eerder bericht Photoq), is deelgenoot aan een project van filmmakers, dichters, vertalers en een fotograaf. Op zondagmiddag 30 januari vindt in de Doelen de feestelijke presentatie en première plaats van ‘Bewogen, filmgedichten in gebarentaal’. Er worden een viertal korte films getiteld Reflectie, Vuur, Polder en Strand vertoond, waarbij actrice Johanna ter Steege de betreffende gedichten zal voordragen. De foto’s die Van Rossen ten behoeve van dit initiatief heeft gemaakt zijn ook te zien in zijn expositie in filmtheater Pathé.

www.nederlandsfotomuseum.nl

www.filmfestivalrotterdam.com