Fotojournalist Steffen monteert foto’s

Velen verfoeien het, anderen schamen zich als ze foto’s manipuleren, maar de Brabantse nieuwsfotograaf Ben Steffen geeft het zonder blikken of blozen toe: hij monteert foto’s met hulp van Photoshop. Een bal in een sportfoto, een burgemeester voor zijn gemeentehuis, een sinterklaas in een ander landschap.
Steffen (60) doet zijn uitspraken in een afscheidsinterview vanwege zijn vertrek bij de krant BN/De Stem, waarvoor hij 34 jaar werkte. Daarvoor werkte hij vijf jaar bij de Twentsche Courant.

Uit het verhaal: ”Zolang je de werkelijkheid maar geen geweld aan doet. Maar als ik een kleur wat ophelder of vroeger in de donkere kamer iets harder of zachter afdrukte om zo de zeggingskracht te vergroten, is daar niets mis mee. Mij gaat het er om dat het verhaal dat ik met mijn foto wil vertellen, overkomt.’

Een ander technisch foefje dat Steffen soms toepast, is het over elkaar heen afdrukken van foto’s. Zijn mooiste voorbeeld daarvan vindt hij een foto die ooit op 6 december op de voorpagina van De Stem stond: een foto van een Sinterklaas die in een donker herfstlandschap wegfietst met een kerstboom op zijn rug. ‘Iedereen ziet in een oogopslag wat ik met die foto bedoel, maar ook iedereen snapt dat het een trucfoto is. Dat kan je met Sinterklaas doen, die is zelf niet echt.’

Steffen heeft ook weleens een bal geplakt in een foto van een voetbalwedstrijd. ‘Dat mag omdat die bal in het spel is. Die had op die plek kunnen zijn toen ik die foto nam. Ik monteer ook weleens een portret van iemand op een andere achtergrond, bijvoorbeeld een portret van een burgemeester op een foto van zijn gemeentehuis. Maar ik mag niet zover gaan dat ik de foto van die burgemeester monteer op de stoep van een bordeel.”

Zie verder de PhotoQ-special Mag manipulatie? En geef je mening!

Lees het hele interview met Steffen in BN/De Stem. Besef wel dat hier registratie nodig is en dat met name voor Mac-gebruikers dan mogelijk nog niet het hele verhaal is te lezen. Oplossing kan zijn om de hele pagina te selecteren met appeltje-c en vervolgens te plakken in een tekstprogramma.