Zowel het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam als Foam in Amsterdam kijkt terug op een jaar met veel bezoekers. Het Nederlands Fotomuseum trok met 80 duizend bezoekers een record sinds de opening van de nieuwe huisvesting in 2007. Foam telde vorig jaar 197 duizend bezoekers en meldt dat de tijdelijke invulling van Felix Meritis (Felix & Foam) 35 duizend bezoekers trok.
Van de andere musea heeft PhotoQ nog geen gegevens ontvangen.
Hieronder de persberichten van achtereenvolgens het Nederlands Fotomuseum en Foam.
—
In 2014 heeft het Nederlands Fotomuseum ruim 80.000 bezoekers ontvangen. Dit is een record aantal sinds de opening van het museum in 2007. In het afgelopen jaar heeft het museum tien tentoonstellingen georganiseerd van zowel eigentijdse en toonaangevende fotografen, zoals Viviane Sassen, David Claerbout en Mark Cohen, als over historische fotografie. Daarnaast werden de talkshows FOTOGASTEN en De Donkere Kamer Rotterdam en het Fotofestival aan de Maas zeer goed bezocht door een divers publiek.
Het project UMBRA van Viviane Sassen trok landelijk de aandacht van media en leverde voor bijna een kwart van alle bezoekers aan het museum. Speciaal voor het museum maakte Sassen een serie nieuwe werken, waarin het voor haar kenmerkende spel met schaduw centraal staat. Afgelopen maand werd bekend dat deze tentoonstelling is genomineerd voor de prestigieuze Deutsche Börse Price. Daarbij is het museum voor UMBRA een bijzondere sponsorrelatie aangegaan en heeft zich hiermee nog sterker als cultureel ondernemer gepositioneerd.
Naast actuele en vernieuwde fotografietentoonstellingen, zoals Grey van David Claerbout, werd er ook aandacht besteed aan historische fotografie. De collectiepresentatie met mammoetfoto’s van de Amerikaanse fotograaf Carlton E. Watkins werd door zowel de media als het publiek enorm gewaardeerd. Met de tentoonstelling over de Georgische fotograaf Dimitri Ermakov heeft het Nederlandse Fotomuseum een van de rijkste fotoarchieven uit de 19de eeuw getoond aan het publiek.
De vele malen bekroonde tentoonstelling De Donkere Kamer is afgelopen zomer verrijkt met drie nieuwe verhalen uit de eigen museumcollectie. Het zijn verhalen over het werk van de fotografen Cobie Douma, Hans van der Meer en Hannes Wallrafen. Iconen uit de collectie zoals Ed van der Elsken, Cas Oorthuys en Esther Kroon gingen hen al voor. De Donkere Kamer is de eerste permanente presentatie in Nederland over de Nederlandse fotografiegeschiedenis.
FOTOGASTEN en De Donkere Kamer Rotterdam
In 2014 zijn er twee edities van FOTOGASTEN georganiseerd. Gasten uit diverse disciplines reflecteren op een thema uit de lopende tentoonstelling. Dit jaar stonden de tentoonstelling UMBRA en Dark Knees centraal en waren onder meer Cherry Duin, Vincent Icke, Gustaaf Peek en Menno Wigman te gast.
Talkshow De Donkere Kamer Rotterdam is binnen een jaar uitgegroeid tot een hechte community van fotografen, beeldmakers en iedereen die geïnteresseerd is in fotografie. Met bijzondere gasten als Jan Banning, Carl de Keyzer en Martin Parr was de zaal steevast uitverkocht. De talkshow organiseert het museum samen met de FotografenFederatie en PhotoQ.
Programma 2015
Het jaar 2015 belooft een goed tentoonstellingsjaar te worden met grote internationale producties. Er wordt onder meer samengewerkt met Bozar (Brussel) en het Victoria and Albert Museum (Londen).
In 2015 presenteren wij:
- Rotterdam in the Picture | 175 jaar fotografie in Rotterdam | 24.JAN_17.MEI. 2015
- John Stezaker | Collages | 24.JAN_24.MEI. 2015
- De collectie belicht door Vincent Mentzel | 24.JAN_14.JUN.2015
- FACES | European Portret Photography since 1990 | 30.MEI_30.AUG.2015
- Annette Behrens | Karl | 30.MEI_30.AUG.2015
- Horst P. Horst | Photographer of style | 12.SEP.2015_3.JAN.2015
- Steenbergen Stipendium | Hét fotografietalent van Nederland | 5.SEP_18.OKT.2015
- Fotografie & Fashion | 25.OKT_10.JAN 2016
Naast de tentoonstellingen staan ook twee edities van FOTOGASTEN en drie edities van talkshow De Donkere Kamer Rotterdam gepland.
Het museum is zich bewust van het feit dat we ons doel niet kunnen bereiken zonder de steun van het Rijk, Gemeente Rotterdam, sponsoren, ambassadeurs en vrienden. Dankzij hen kan de kwaliteit gehandhaafd blijven die het museum nastreeft.
—
Foam Fotografiemuseum Amsterdam ontving in 2014 bijna 200.000 bezoekers, een groei ten opzichte van vorig jaar. In 2014 heeft Foam de tijdelijke invulling van Felix Meritis gerealiseerd in het project Felix &Foam, dat door nog eens 35.000 mensen is bezocht. Directeur Marloes Krijnen: “Ik ben ongelofelijk blij en trots dat de mogelijkheid, die ons geboden is door de Gemeente Amsterdam, om zes maanden lang de programmering in Felix Meritis te organiseren zo goed heeft uitgepakt, mede dankzij enkele nieuwe en bijzondere samenwerkingsverbanden.” Foam opende vier tentoonstellingen in het buitenland en presenteerde voor het eerst in de geschiedenis van het museum werk uit de eigen collectie. Eind vorige maand opende in Foam de bijzondere tentoonstelling van de legendarische Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki (Tokyo, 1940) waarmee 2014 wordt afgesloten.
Belangrijke stappen
Voor het eerst in de geschiedenis van Foam werd een selectie werken uit de eigen collectie van Foam getoond in de tentoonstelling: Reflected – Works from the Foam Collection. Ook is, voor het eerst, met behulp van Foam Fund de collectie uitgebreid met twee nieuwe werken van fotograaf Richard Mosse, die veel succes oogstte met zijn tentoonstelling in het voorjaar. De grote tentoonstellingen Don’t Stop Now: Fashion Photography Next en Under Construction, New Positions in American Photography, in 2014 samengesteld en gepresenteerd door Foam, zullen begin 2015 naar respectievelijk Londen en New York reizen. Het jaar werd in Foam afgesloten met de omvangrijke tentoonstelling van de legendarische Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki en Vivian Maier, Street Photographer, het werk van een vrouwelijke straatfotograaf wier indrukwekkende oeuvre pas tegen het einde van haar leven werd ontdekt en vervolgens direct een wereldwijde sensatie veroorzaakte. Deze tentoonstelling trok in de eerste twee weken al 15.000 bezoekers.
Felix &Foam
Het tijdelijke initiatief Felix &Foam, waarvoor Foam in samenwerking met verschillende partijen een divers programma ontwikkelde en presenteerde, werd door ruim 35.000 geïnteresseerden bezocht. Felix &Foam opende op 16 april haar deuren naar aanleiding van het verzoek van de Gemeente Amsterdam om het monumentale pand Felix Meritis aan de Keizersgracht te vullen. Zes maanden lang was Felix Meritis weer de plek waar kunst, cultuur en evenementen samenkwamen.
Jong talent
In Foam 3h, de tentoonstellingsruimte voor jong talent, was ook in 2014 veel internationaal fotografietalent te zien. Foam presenteerde er werk van Annegien van Doorn (NL), Ola Lanko (UA), Egon van Herreweghe (BE), Doina Kraal (NL), Jan Rosseel (BE) en Anika Schwarzlose (DE). Dit jaar werd de Amerikaanse fotograaf Daniel Gordon (VS) uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse internationale fotografieprijs de Foam Paul Huf Award.
Foam breidt internationaal uit
Afgelopen jaar zijn er weer diverse tentoonstellingen gepresenteerd in het buitenland. Na een succesvolle tentoonstelling The Space Between Us in Shenzhen (China) in het voorjaar, toonde Foam een tweede tentoonstelling in China: Still/Life – Contemporary Dutch Photography in het prestigieuze Three Shadows Photography Art Center in Beijing ter gelegenheid van het bezoek van een Amsterdamse handelsdelegatie aan China onder leiding van burgemeester Van der Laan. Daarnaast was Foam op diverse andere internationale locaties aanwezig. Zo opende Foam een reizende talent-tentoonstelling in het Atelier Néerlandais in Parijs, gevolgd door Dubai, waar de tentoonstelling momenteel, tot en met 19 januari 2015, te zien is. Deze tentoonstelling komt voort uit het Talent Issue 2014, een jaarlijkse uitgave van Foam Magazine.