Fotomuseum Antwerpen organiseert lezingen

Gekoppeld aan het halfjaarlijkse huismagazine EXTRA organiseert het FotoMuseum Antwerpen EXTRA LIVE. Voor deze lezingen nodigt het FotoMuseum vooraanstaande fotografen uit om over hun werk spreken en in te gaan op uw vragen, aldus het persbericht. Het gaat om Harry Gruyaert, Beat Streuli en Hellen van Meene.
Donderdag 27 november 20.00 uur:
Harry Gruyaert is één van de vier Belgische Magnumfotografen en een coryfee op het gebied van de Belgische fotografie. Kleur, licht en compositie zijn voor hem de essentie van fotografie, hoewel zijn reisreportages en Made in Belgium (zijn bekendste project in ons land) evengoed documentair ogen. Marokko, met haar prachtige kleuren en lichtval, is dan ook zijn favoriete bestemming en in 1976 heeft hij de Kodak Prijs gewonnen voor zijn intense verbeelding van dat land. Gruyaert fotografeerde in de jaren negentig eveneens televisie-uitzendingen, om vast te leggen waar televisie op dat moment voor stond. Hij is onlangs weer aan de slag gegaan met zijn TV Shots, die nu tentoongesteld worden in Zurich in het Museum of Design en in Parijs bij Passage du Désir. Gruyaert zal in Antwerpen de belangrijkste projecten uit zijn oeuvre presenteren, ondersteund met filmfragmenten en projecties.

Donderdag 4 december 20.00 uur:
Beat Streuli heeft van ‘mensjeskijken’ zijn artistiek doel gemaakt. Overal ter wereld maakt hij met een telelens portretten van passanten in drukke straten. Close ups van individuen verweven met de gemeenschap waar ze op dat moment ‘toevallig’ deel van uitmaken. Zijn foto’s plaatsen de toeschouwer in de rol van bespieder en voyeur. De passanten zijn zich niet bewust van feit dat ze gefotografeerd worden. Ze zijn volledig zichzelf, wat een boeiende belevenis is voor zowel de fotograaf als de toeschouwer. Beat Streuli is in Zwitserland geboren en verblijft nu in Brussel.

Donderdag 11 december 20.00 uur:
Hellen van Meene heeft na haar opleiding aan de Rietveld Akademie in Amsterdam direct een vliegende start gemaakt en binnen enkele jaren was zij internationaal doorgebroken. Zij maakte portretten van meisjes in de pubertijd, in Japan en in Nederland. Van Meene is gefascineerd door hun nu nog aanwezige onbevangenheid. De portretten zijn gemaakt in natuurlijk licht en meestal op de plaats waar ze de meisjes aantrof. De foto’s tonen op integere wijze de archetypische gevoelens van de puberteit; zoals onzekerheid, schaamte en de bewustwording van sensualiteit. In beide totaal verschillende culturen vertonen de pubers toch opvallend veel overeenkomsten.

Reserveren bij rebekka.wauters@fotografie.provant.be
Toegang: 5 euro, 3 euro voor studenten