Fotomuseum Den Haag met toneelportretten op KunstRAI

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het Fotomuseum Den Haag aanwezig op de KunstRAI met een bijzondere presentatie. Twaalf hedendaagse fotografen zijn gevraagd acteurs, actrices en gezelschapsleiders te portretteren die van groot belang zijn voor de Koninklijke Schouwburg in Den Haag (die dit jaar 200 jaar bestaat) en daarmee voor het Nederlands toneel.
De première van de fotoportretten vindt plaats op 5 mei 2004, tijdens de opening van de 20e Amsterdamse KunstRAI.

De Koninklijke Schouwburg kent een lange traditie van het laten vervaardigen van portretten van hun meest gevierde acteurs, actrices en gezelschapsleiders. Tot 1994 werden deze portretten geschilderd door voornamelijk Haagse kunstschilders, hierna zijn er geen portretopdrachten meer gegeven. Schouwburgdirecteur Oscar Wibaut heeft het gedenkwaardige jubileum aangegrepen om de portrettraditie te hernemen en om in 2004 de collectie in één keer bij de tijd te brengen.

Wibauts voorkeur was om de actrices, acteurs en gezelschapsleiders vanaf heden te laten fotograferen. Voor de selectie van een geschikte fotograaf ging hij te rade bij het Fotomuseum Den Haag.

Conservator Wim van Sinderen stelde vervolgens voor om voor alle twaalf te portretteren personen, twaalf verschillende portretfotografen te vragen die op dit moment tot de top in Nederland behoren of aanstormend zijn. Voor elk ‘karakter’ selecteerde hij een fotograaf die hier qua stijl, techniek en mentaliteit het beste bij lijkt te passen. Zo ontstaat een fotocollectie die niet alleen vanuit de theatergeschiedenis, maar ook vanuit de hedendaagse fotografie bekeken interessant is.
De uiteindelijke portretten zullen in diverse fotografische technieken worden uitgevoerd al naar gelang de fotograaf gewend is zijn werk te presenteren. De gemiddelde grootte van de foto wordt 100 x 100 cm. Vanaf juni krijgen alle fotoportretten een prominente, vaste plaats in de publieksruimtes van de Koninklijke Schouwburg.

De acteurs, actrices, gezelschapsleiders en tussen haakjes de fotografen:

Annette Nieuwenhuizen (Corb!no)
Willem Nijholt (Erwin Olaf)
Mary Dresselhuys (Cuny Janssen)
John Kraaykamp sr. (Koos Breukel)
Carl van der Plas & Annemarie Heijligers (Helena van der Kraan)
Will van Kralingen (Awoiska van der Molen)
Gijs Scholten van Aschat (Bianca Pilet)
Ariane Schluter (Frans Jansen)
Ger Thijs (Dana Lixenberg)
Johan Doesburg (Gerard Wessel) Evert de Jager (Marnix Goossens)
Hans van Westreenen (Willy Jolly)